Egyre fiatalabbakat sújt a bőrrák

A szlovákiai bőrgyógyászok idén tizennegyedik alkalommal csatlakoztak a melanóma elleni európai rendezvénysorozathoz. Május 19-ig még mindenkinek lehetősége van arra, hogy – beutaló nélkül – ellenőriztesse anyajegyeit.

Tavaly egy nap alatt 1768 embert vizsgáltak ki, s mindössze 564 volt a férfi. E megelőző akció fontosságáról tanúskodik, hogy a bőrgyógyászok 27 rosszindulatú bőrrákot fedeztek fel. „Összehasonlítva a 2015-ös évvel, az emelkedés szembeötlő. Akkor mindössze négy esetet regisztráltunk – mondta dr. Gabriela Kolátorová bőrgyó-gyász, majd hozzátette: – A melanóma elleni európai nap célja, hogy az emberek figyelmét felhívják a bőrdaganatok felismerésének fontosságára. Elsősorban a rosszindulatú tumorokra, amelyek a legagresszívabb daganatok közé tartoznak.”

„Kérjük Szlovákia lakosságát, hogy szenteljen kellő figyelmet festékes anyajegyeinek és más bőrelváltozásainak, és idejében keresse fel bőrgyógyászát, aki kivizsgálja az anyajegyet, és szükség esetén megfelelő kezelést javasol. Ez egész évre vonatkozik” – tanácsolta dr. Dušan Buchvald, a Szlovákiai Dermatovenerológiai Társaság elnöke.

A melanóma rosszindulatú bőrdaganat, amely a bőrfestéket alkotó sejtek átalakulása következtében fejlődik ki. Általában a bőrön alakul ki, de előfordul a szemen, a nyálkahártyán vagy másutt is. Mivel gyorsan képez áttéteket, a legveszélyesebb daganatok egyike. „Még nem teljesen világos, miért alakul át a festékes sejt melanómává. Két fő tényező játszik ebben szerepet: az öröklött hajlam vagy a világos bőr, valamint a környezet, amelyben az ember mozog, főleg a geológiai fekvés és az UV-sugárzás. Tudatosítani kell, hogy a melanómák mindössze egyharmada fejlődik ki a különféle festékes alakzatokból. A többség a normális bőrön jelenik meg” – figyelmeztetett dr. Desana Borecká bőrgyógyász. Hangsúlyozta, hogy ha bárhol bőrelváltozást, vagy a szemölcs elváltozásait tapasztalja, minél előbb keresse fel a bőrgyógyászt, ne pedig a sebészt, ahogyan azt sokan teszik. A legtöbb európai országban minden évben öt százalékkal nő az új esetek száma. A legnagyobb veszélyben a világos bőrű emberek és azok vannak, akiknek testén sok az anyajegy. Ha valaki testén ötvennél több anyagjegy van, a rák valószínűsége megkétszereződik. Feltétlenül kerülni kell a napozás okozta leégést. „A ritka leégés veszélyesebb, mint a krónikus. Az erős napsugárzás főleg gyerekkorban veszélyes” – mondta Desana Borecká, majd hozzátette: „A melanóma erős napozás után olyan helyeken is megjelenhet, amit napsugár egyáltalán nem ért, például a fürdőruha alatt.” A veszélyeztetettek csoportjába tartoznak azok is, akik szoláriumba járnak. Ezt igazolta a Nemzetközi Rákkutató Ügynökség, amely a szoláriumot a „valószínűleg rákkeltő” kategóriából a „rákkeltő” kategóriába sorolta.

A melanóma általában ott alakul ki, ahol még kezdeti stádiumban észre lehet venni, s akkor még teljesen gyógyítható. A betegek egynegyede azonban az első kivizsgálásra akkor jön, amikor a gyógyulás kilátásai rosszak. Ezért is olyan fontos, hogy anyajegyeinket, különféle bőrkinövéseinket rendszeresen ellenőrizzük, s ha valamilyen elváltozást észlelünk, azonnal forduljunk bőrgyógyászhoz. (kovács)

Ajánló