Egy kicsit más család – Macronné 24 évvel idősebb az elnöknél

Huszonnégy év választja el egymástól Emmanuel és Brigitte Macront. A hölgy áprilisban ünnepelte 64. születésnapját, férje, az új francia elnök, aki holnap költözik be az Elysée-palotába, még nem töltötte be a negyvenet. A nagy korkülönbség pletykákra ad okot, és inspirálja az ocsmány viccek, karikatúrák alkotóit. 

Úgy látszik, tényleg boldogok együtt
TASR/AP-felvétel
Nem kell elrejteni a függöny mögé

Brigitte-ből lehet Franciaország első igazi first ladyje. Győzelme után úgy fogalmazott az új elnök, hogy nem fogja elrejteni az asszonyt a függöny mögé. Azt mondta: még az elnöksége első heteiben létrehoznak egy formális, ugyanakkor fizetséggel nem járó posztot Franciaország mindenkori first ladyjének. Felesége az Elysée-palotában lesz, és hallatni fogja a hangját. 

Több barátjuk szerint annyira elválaszthatatlanok, hogy Macron óránként felhívja telefonon, ha éppen nem egy helyen vannak. Egyes újságírók szerint azonban a frissen megválasztott francia elnöknek nem valós a kapcsolata feleségével, mert valójában a férfi nemhez vonzódik. 
 
Már a hivatalos jelölés előtt közölt címlapfotót Macronékról a Paris Match. A házaspárt a strandon mutatta a fotó, a törékeny, szőke asszony egyrészes fürdőruhájában barnán és karcsún állt a férje mellett.
 
Sokan irigyelhetik Brigitte kisportolt testalkatát. Fiatalabbnak tűnik a koránál, ez divatos öltözködési stílusának is köszönhető. Gyakran látni őt a divatbemutatókon, és a Vuitton divatház modelljeit kedveli.
 
Naponta egy órát edz, nem utazik felvonóval, inkább a lépcsőket választja. Gyümölcsön és zöldségen él, ritkán eszik húst. (ú) 

Sebaj, véli az új Premiere dame, és maga is gúnyolódik egy kicsit. „Emmanuelnek 2017-ben kellett indulnia (az elnökválasztáson), mert 2022-ben az arcom lenne a problémája” – mondta Nicolas Prissettenek, aki „Emmanuel Macron menetelése az Elysée felé” című, nemrég megjelent könyvében idézi Brigitte-et. Ő nem bánja a vicceket, de néha ingerülten reagál az éveire utaló kommentárokra, mert bosszantja, hogy a férfiaknak megbocsátják, sőt természetesnek veszik, ha sokkal idősebbek párjuknál, de a nőket bírálják. Bár ez nem annyira az elnéző, puritánoknak nem nevezhető franciákra jellemző. Számukra nem világrengető ügy az sem, ha valaki megcsalja az élettársát. Még akkor sem, ha a „bűnös” politikus. A franciák ugyanis rendkívül toleránsak, többségük elkülöníti a magánéletet a közügyektől. Egy kis borocska mellett megvitatják az adott ügyet, a helyzetet, aztán el is felejtik. Csak a sajtó tartja életben a témát. Így volt ez akkor is, amikor kiderült az előd, Francois Hollande szerelmi afférja, vagy amikor Nicolas Sarkozy elvált, majd elvette Carla Brunit. Afférok, botrányok mindig voltak, de ugyan ki emlékszik már Jacques Chirac vagy Francois Mitterrand kettős életére?! 

Brigitte Macron akkor került a figyelem középpontjába, amikor két évvel ezelőtt, akkor még miniszter férjével megjelent a nyilvánosság előtt. Személyisége, szerelmi története érdeklődést váltott ki, és portréja, fotói, sztorija megtöltötték a lapokat. 

„Van egy őrült az osztályomban, egy olyan srác, aki mindenről mindent tud” – mondta a Les Echos du Touquet című lap szerint valamikor a 90-es évek elején Laurence Auziere a 15 éves Emmanuel Macronról. Laurence, aki nem más, mint Brigitte lánya, Macronnal járt egy osztályba abban az amiens-i iskolában, ahol az anyja is tanított, és egy színjátszó csoportot is vezetett. Itt ismerkedett meg az akkor 39 éves, férjezett, háromgyermekes tanárnő jövendőbeli férjével – amit persze még nem sejtett. Bibit – ahogy a családtagjai szólítják – teljesen lenyűgözte a fiatal Emmanuel intelligenciája. Együtt írtak át egy színdarabot, s a gyakori találkozások során kerültek valószínűleg közelebb egymáshoz. De hogy pontosan mikor lett komoly a kapcsolat, azt nem tudni, és sem Brigitte, sem a férje nem hajlandó elárulni a titkot. „Soha senki nem fogja megtudni, melyik pillanatban változott kapcsolatunk szerelmi történetté” – idézték a lapok az elnök feleségét. 

Majd frászt kaptak a szülők, amikor megtudták, mi folyik a férjezett asszony és a diákja között. Macronék állítólag arra kérték Brigitte-et, hogy 18. születésnapjáig ne találkozzon fiukkal. „Ezt nem tudom megígérni” – mondta a nő, de szerelmét elküldték Párizsba tanulni. Gondolták, ha nincs szem előtt a tanárnő, Emmanuel majd megfeledkezik róla. Ő 17 évesen Brigitte elé állt, és azt mondta neki: „Bármit csinál is, egyszer úgyis feleségül veszem.” Ígéretét jó pár évvel később valóra váltotta. 

2007 októberében házasodtak össze, La Touquedas fürdővárosban, ahol Brigitte egy házat örökölt. A házasságot Emmanuel forszírozta, Brigitte-nek ugyanis egy fájdalmas válás után nem volt sok kedve újra férjhez menni. De láthatóan nem bánta meg. Boldognak látszik sikeres férje mellett, elégedettek a gyerekei is, az osztálytárs Laurence, aki ma orvos, és aki a kampány alatt támogatta mostohaapját, és megígérte, hogy a jövőben is kiáll Macron politikája mellett. Bátyja, Sébastien Auziere három évvel idősebb mostohaapjánál, de mint mondja, ez egyáltalán nem zavarja, és ő is Macron mögött állt a kampány során. Még a legfiatalabb Tiphaine Auziere is nagy elismeréssel beszél Macronról. „Rendkívüli, tüneményes ember. Mindig a megfelelő kérdéseket teszi fel, nagyon intelligens. Meghallgatja az embert” – idézte Tiphaine szavait a Echos du Touquet. 

„Igen, a családom egy kicsit más” – mondja a franciák elnöke, akit nem érdekelnek a közhelyek, és szembeszáll minden ellenállással. 

Ajánló