Samsung Galaxy S8: csoda szép, csoda jó!

Az első dolog, amit azonnal le kell szögeznünk, hogy a Samsung Galaxy S8 gyönyörű telefon, amit, ha az ember megvillant, azonnal a társaság középpontjába kerül.

A Samsung Galaxy S8 lényegében egy nagy ékszer, amely kívül-belül csodálatra méltó
Fotó: Samsung

Csoda szép

Na, mégegyszer: a Samsung Galaxy S8 egy álomszép telefon. A mobil dizájnjában keresve sem találunk hibát. Az S8 148,9 milliméter hosszú és 68,1 milliméter széles, és ami ezekben a méretekben a legelképesztőbb, hogy szinte az egész előlapot az 5,8 hüvelykes kijelző foglalja el. A kijelző alapból is nagyszerű felbontást produkál, hisz a gyári beállítás 1080x2220 pixeles Full HD+ felbontásra van beállítva, amit feltornázhatunk 1440x2960 pixelre és QHD+–ra, így már szinte hiperrealisztikus lesz. A betekintési szögekre sem lehet panasz, és erős napfényben is simán használható a telefon, nem kell a kezünkkel árnyékolni a kijelzőt. A képernyőt természetesen Gorilla Glass 5-ös védi.

Az előlap vékonyka felső káváján találjuk a hagyományos, 8 megapixeles előlapi kamerát, az értesítési LED-et, a beszédhangszórót és az íriszazonosító rendszert is. Az íriszazonosító megdöbbentő hatékonysággal működik, az infraszenzor alapú technológiának köszönhetően lényegében tök sötétben is. A használati utasítás szerint kontaktlencsében rögzített mintát nem mindig ismeri fel a szenzor, ám én elsiklottam e kitétel fölött, és kontaktlencsében rögzítettem a mintát, ami, mint később kiderült, egyáltalán nem befolyásolja a működési hatékonyságot. Kontaktlencsével és anélkül is kiválóan és gyorsan működik a szenzor.

A mobil hátlapján találjuk a 12 megapixeles kamerát, a LED-villanót és az ujjlenyomat-olvasót. Az ujjlenyomat-olvasó a lehető legrosszabb helyre került, egyrészt mert fogásváltás nélkül nem tudjuk az ujjunkat ráhelyezni, másrészt mert olyan közel van a kamerához, hogy akaratlanul is néha azt simogatjuk meg majd az érzékelő helyett. És, mint tudjuk, nem a legjobb dolog a kamera lencséjét összetapizni. Ide tartozik még, hogy mivel az S8 nagyon hosszú telefon, így a kijelző tetején elhelyezkedő értesítősávot sem tudjuk fogásváltás nélkül elérni. De, mint tudjuk, a szépségért szenvedni kell, szóval ennyi még bőven belefér a szépség kontra kényelem meccsbe.

Csoda jó

A Samsung Galaxy S8-as 1,7 GHz-es processzorral fut, a RAM mérete pedig 4 GB. A belső tárhely alapból 64 GB-os (ebből 51 GB valóban szabad), amelyet memóriakártyával 256 GB-ig bővíthetünk.

Akadhatnak kétségeink, hogy „csak” 4 GB RAM-ot kapott a mobil, ám semmiféle fennakadást nem tapasztaltam emiatt. A rengeteg háttérben futó applikáció sem lassította a készüléket.

A felhasználói felület Android 7-es. A kijelző teljes egészében személyre szabható. Ha esetleg túlságosan is összekutyulnánk a dolgokat, akkor elméletileg a rendszer jelzi, hogy esetlegesen diszfunkciók léphetnek fel, ilyesmivel azonban nem találkoztam. Az alkalmazáskínálatot viszont nem tolták túl, így a legszükségesebbeken kívül nekünk kell levadászni, amire vágyunk, ehhez nyújt segítséget például a Galaxy Apps Essentials válogatása.

Az íriszleolvasó mellett nem igazán próbáltam az ujjlenyomat-olvasót, de a fórumokon olvasott hozzászólások alapján ez a funkció is teljesen rendben van.

A privát jellegű, vagy csak fokozott óvatossággal kezelendő fájlokat, tartalmakat, alkalmazásokat és nagyjából bármit a biztonságos mappában érdemes tárolni és használni. Ehhez nem kell mást tenni, mint létrehozni a hadrveresen is biztosított tárhelyet, amelyhez vagy íriszazonosítással, vagy ujjlenyomattal férhetünk hozzá a későbbiekben. A védett tárhelyre komplett alkalmazások mellett egyes fájlokat, képeket, naptárbejegyzéseket is rejthetünk.

A 12 megapixeles kamera szép képeket készít, amelyek a már méltatott kijelzőn még szebben mutatnak. A dinamika és a fehéregyensúly kitűnő, a fókusz és a kattintás utáni ellövés pedig azonnali és hiba nélküli. Este sem kell szégyenkeznie a kamerának, a remek fényerejű optika szép képeket készít.

Az előlapi kamerát 5 megpixelesről 8-ra emelték, maradt viszont a Samsung modelleknél már megszokott szelfipanoráma, arcszépítés, effektek és akár 2K-s videofelvétel. A mindenféle szűrőn és bélyegzőn túl egyébként vicces, állatos és egyéb tematikus képeket és mozgóképeket is lehet lőni, a rendszer felismeri az arcokat, és nyuszifület, mikrofonhajat vagy más képet helyez egy vagy több résztvevő fejére. A mozgókép esetében animáció és hangeffekt is jár.

Összegzés

A Samsung Galaxy S8 lényegében egy nagy ékszer, amely kívül-belül csodálatra méltó. Ahogy már írtam, a külsejébe egyszerűen nem lehet belekötni, a belsejébe pedig nem érdemes, mindent tud, amit egy ilyen csúcskategóriás készüléknek tudnia kell. Az egyedüli kivetnivaló az az ára: az S8-as 800 euró körül kezdődik. Ami, akárhogy is nézzük, és akárhogy is csodáljuk ezt a mobilt, elég borsos ár egy telefonért.

Ajánló