Elsők között a négyszemű Octavia RS volánja mögött

A vitatott ráncfel-varráson átesett Škoda Octaviát a nemzetközi bemutatón Portugáliában már kipróbáltuk, most következik a sportos kivitelezésű RS, tehát a négyszemű Octavia gyorsabb változata, amelyet szerencsére hivatalos versenypályán tudtunk kipróbálni.

Családi autó is lehet sportos és tágas
Škoda-felvétel

A világon értékesített Octaviák 13 százaléka RS kivitelezésű (Németországban vagy Svájcban viszont a 20 százalékot is eléri), tehát a változat rendkívül fontos a Škoda számára.

Óvatos módosítás

A menetrend szerinti ráncfelvarrás a sportos Octaviát sem kerülhette el. Természetesen nem hiányoznak a tagolt, teljesen ledes kivitelezésű első fényszórók. Enyhén átdolgozták a lökhárítókat, változtattak a ködlámpákon, s ami még sokkal fontosabb, 1,5 centivel mélyebbre ültették a kasznit. Hátul a nyomtáv három centiméterrel szélesebb az előző modellhez képest, a legújabb, klasszikus Octaviához képest egy centivel.

Adaptív a kormánymű és a futómű is, a legőrültebb újdonság viszont a hanggenerátor (Performance Sound Generator), amelyet a menetprofil-választás lehetőségei között állíthat a sofőr. Lényege, hogy az átállítás után művileg sportosabb motorhangot küld a rendszer az utastérbe. Nem tudom, hogy süket volt-e, aki a hangot beállította vagy betáplálta, de olyannyira zavaró tud lenni, hogy aki kipróbálta, az azonnal kikapcsolta. Inkább emlékeztet egy felturbózott traktorra, semmint egy vérbeli sportautó motorhangjára.

A váltók tekintetében továbbra is hatfokozatos manuális és hatgangos DSG automata között választhatunk, elérhető a lehető leggyorsabb startolást lehetővé tevő launch control rendszer is. A kétliteres TDI erőforrás teljesítménye 135 kW-on maradt, a kétliteres TSI hét kilowattal erősebb lett, a teljesítménye már 169 kW (230 LE). A dinamikus vezetést segíti elő az új RS-ben a elektronikus differenciálzár hatású rendszer (XDS+).

Inkább családi autó

Országúton olyan érzésem volt az RS-ből, mintha nem használná ki a technológia és a teljesítmény adta lehetőségeit. Pontosabban még több is kihozható lenne belőle, nagyobb gyorsasággal is bevehetnénk a kanyarokat, ám az autó képtelen a 350 Nm forgatónyomatékot teljes egészében kihasználni. A négykerék-meghajtás, főleg vizes úton, sokat segít, oldalcsúszásnál az autót gyönyörűen kivezeti a kanyarból.

A sportpályán való tesztelés közben felmerült a kérdés, hogy sportos vezetésre képes családi autóban ülünk, vagy ízig-vérig sportautóban. A határértékeken mozgó vezetés során inkább az előbbi, mint az utóbbi igazolódott be. Úgy tűnt, mintha az automata váltó kicsit lomhán reagálna, a manuális pedig jobb kivitelezésű váltókart érdemelne. Az ülések kivitelezése sem volt a legjobb, annak ellenére, hogy próbáltak sportos formát elérni, a sofőr éles kanyarokban eléggé erőteljesen röpköd jobbról balra, az ülések egyszerűen nem tudják jól megtartani a hátat; mindezt a túl széles üléstámlák miatt.

Ha viszont elhagyjuk a versenypályát s kihajtunk az országútra, kiderül, hogy az RS Octavia nem ismer kompromisszumot. A liftback esetében 590, a kombi esetében pedig 610 literes csomagtérbe az egész család bőven elpakol nyaralásra, a sima osztrák aszfaltutakon pedig számtalan lehetőség nyílik a száguldozásra, bolondozásra. Elég sport üzemmódba kapcsolni, s azonnal megtapasztalom, hogy az RS hajlamos a farát is kilendíteni. Ráadásul a kétliteres benzines nem fogja tönkretenni a családi költségvetést. A motor, amely 2000 és 5500 fordulat között a legélénkebb, nyugodt tempóban nyolc liter üzemanyagot fogyasztott, sportos vezetésnél 11 liter körüli értékeket értem el. A dízelmotornál még kedvezőbbek, hat liter körüli értékek a reálisak. Dízel kiszerelésben is egy nagyon szolid vezetési élményt kínáló RS Octaviát kapnak, akár négykerék-meghajtással is – a TSI változat csak elsőkerék-meghajtással rendelhető.

A teljesítménybeli különbség azért érezhető, a benzines egyszerűen élvezetesebb RS, amit a járgányok gyorsulásának összehasonlítása is igazolt. Míg a manuális váltóval kombinált dízeles liftback 0 km/óráról 7,9 másodperc alatt éri el a 100 km/órát, addig a benzines manuális 6,6 másodperc alatt. A különbség az erőforrások súlyában keresendő. Míg az Octavia RS TDI kanyarokban a nehezebb motorház miatt nem annyira fürge – ez főleg az elsőkerék-meghajtású változatra érvényes –, addig a TSI sokkal erőteljesebb és élénkebb. Számomra ezért a tesztelés abszolút győztese a kétliteres benzin. Ha viszont dízel, akkor csak négykerék-meghajtással.

Összegzés

A ráncfelvarrás az RS-ben nem hozott olyan radikális változást. A benzines korábban eddig is jobb volt, most is az. A szélesebb nyomtáv szubjektív benyomásom szerint nagyon jelentős különbséget nem okozott. Igen, többet is kihozhattak volna a ráncfelvarrásból, például el tudnám képzelni a négykerék-meghajtást a benzinmotoros változatnál is. A Škoda viszont úgy döntött, hogy nem változtat az egyszer már bevált recepten. Az Octavia RS pedig határozottan jó recept alapján összeállított autó.

Címkék 

Ajánló