Állítólag már nálunk is megjelent az öngyilkosságra biztató Kék Bálna játék

Pozsony |

Szlovákiában állítólag már két fiatal öngyilkossága is összefüggésbe hozható a Kék Bálna "játékkal" - tájékoztatott Marek Madro pszichológus, az IPčko.sk tanácsadó oldal igazgatója. 

Illusztrációs felvétel
Képarchívum
A közösségi oldalakon terjedő jelenség állítólag Oroszországból indult, majd Romániában, Kazahsztánban, Kirgizisztánban és más országokban is megjelent. Az internetes játék egyes feltételezések szerint több, akár 130 tinédzser halálát is okozhatta Oroszországban és más országokban. A „játékban” résztvevőknek állítólag különféle feladatokat kell végrehajtaniuk, melyek végül öngyilkossághoz vezethetnek. A bálna azért válhatott a "játék" szimbólumává, mert partra úszással képes az öngyilkosságra.
 
A beszámolók szerint a VK orosz közösségi oldalon működő csoportba való belépéskor, vagy üzenőfalán egy bizonyos hashtag elhelyezésekor a résztvevő névtelen moderátoroktól feladatokat kap. A lista 50 feladatból áll, amelyek napról napra egyre extrémebbek. Általában különféle jelképek bőrre karcolásával indítanak a moderátorok, a végén pedig már azt követelik, hogy a "játékos" magas házakra másszon fel. Az utolsó feladat az öngyilkosság. A játékszabályok azt sugallják, hogy a feladatteljesítés félbehagyása retorziót vonhat maga után. Egyes esetekben fenyegetésről, zsarolásról számoltak be.
 
Egyes források szerint a Kék Bálnát az orosz Filipp Bugyejkin indította 2013-ban. 2016 november 16-án letartóztatták, jelenleg vizsgálat folyik ellene.
 
A Kék Bálna nagy visszhangot kapott a nemzetközi sajtóban, bár a jelenséggel kapcsolatos források igen ellentmondásosak. Ismert ugyan, hogy vannak öngyilkosságot propagáló csoportok az internetes közösségi oldalakon, de a Kék Bálnával való azonosításuk, illetve maga a jelenség léte sem nyert eddig megbízható igazolást. Eddig nem sikerült egyértelmű kapcsolatot feltárni konkrét öngyilkossági esetek és a Kék Bálna, vagy hozzá hasonló megmozdulások között, azonban több esettel kapcsolatban is folynak vizsgálatok erre vonatkozólag.
 
Az IPčko.sk munkatársa, Veronika Kohútová azt ajánlja: a magányos, szorongó fiatalok, akiknek öngyilkossági gondolataik vannak, esetleg bekapcsolódtak ehhez hasonló "játékba", mielőbb forduljanak szakemberhez - pszichológushoz vagy pszichiáterhez -, illetve az internetes tanácsadóhoz. Az öngyilkosságra való felbujtást a rendőrségnek is jelenteni kell. A szülőknek azt ajánlja, hogy közvetlenük és őszintén beszélgessenek el tinédzser korú gyerekeikkel az érzéseikről. (TASR, wiki)
 

Ajánló