Octavia 1.0 TSI: nem kell aggódni

Sokakat meglepett, amikor a Škoda piacra dobta az Octaviát 1,0 TSI motorral. Azt, hogy milyen ez az erőforrás, melyek a gyenge és erős oldalai, az elmúlt napokban próbáltam ki.

Amin azonnal változtatnék, az az autó színe
A szerző felvétele
Technikai adatok

Hengerűrtartalom 999 cm3

Teljesítmény 85 kW/115 LE 5500 fordulatnál

Forgatónyomaték 200 Nm/2000–3500 fordulatnál

Üzemanyag benzin

Hossz./Szélesség/Magasság (mm) 4659/1814/1461

Csomagtér térfogata (l) 568/1558

Üzemanyagtartály térfogata (l) 50

Végsebesség 202 km/ó

Gyorsulás (0–100 km/ó) 9,9 mp

Fogyasztás városban 5,4 l/100 km

Fogyasztás városon kívül 3,9 l/100 km

Kombinált fogyasztás 4,5 l/100 km

Modell alapára 14 890 euró

A változat alapára 18 510 euró

A tesztelt modell ára 20 172 euró

A tesztre még a vitatott ráncfelvarrás előtti változatot, tehát az utolsó „kétszemű” modellt kaptam. Tény, hogy az új Octaviát már kipróbáltam, de még eltart egy ideig, míg elterjed a márkakereskedésekben, ezért foglalkozhatunk még a korábbi változattal. Ráadásul a leköszönő modell még mindig megrendelhető.

A tesztelt változat Joy kivitelezésű volt, a motorházba pedig a már említett háromhengeres, egyliteres erőforrás került. Ez a motor a konszern több autójában is megjelenik, a legkisebb VW Up!-tól egészen a Seat Atecáig vagy az Audi A3-ig. Érdekességként jegyzem meg, hogy a motort az anyavállalat, a Volkswagen tesztelte, s arra a következtetésre jutottak a technikusok, hogy az előírt karbantartás betartásával az élettartama elérheti a 350 000 kilométert.

A kis turbómotor 85 kW (115LE) teljesítménnyel hajtja az első kerekeket, a forgatónyomaték 200 Nm. Ebben az esetben a motor hatfokozatos manuális sebességváltóval volt kombinálva. Az első öt fokozat érezhetően rövidebb, minek köszönhetően városban vagy országúton tudunk üzemanyagot megtakarítani. A hatos viszont már valamivel hosszabb, így ideális a sztrádákon való száguldozásra. Aki viszont nem szereti váltogatni a sebességfokozatokat, az a háromhengeres literes erőforrást DSG automatával is megrendelheti.

Kényelem

A tapasztalatom általában az, hogy minél nagyobb teljesítményű egy motor, s minél nagyobb a hengerűrtartalma, annál kényelmesebb és jobb vezetni az autót. Az Octavia ezzel a motorral ellentmond ennek a filozófiámnak. Ahhoz, hogy egy erőforrás hozzájáruljon a kényelmes vezetéshez elsősorban az kell, hogy az autó elegendő teljesítménnyel rendelkezzen, s hogy az utastérben ne legyen túl nagy zaj.

Az autó begyújtása után arra lesz figyelmes az ember, hogy az erőforrást gyakorlatilag nem hallani. Sokkal jobb hír, hogy a hangszigetelés menet közben is tökéletesen működik. Városban nem is ad magáról életjelet; arról, hogy dolgozik, csak halk berregés tanúskodik. Ami viszont meglepett, hogy sztrádán 140 km/órás sebességnél is halk maradt. A motort csak akkor hallani igazán, ha padlógázt adunk, ilyenkor a három henger belead apait-anyait. A fordulatokat viszont nem igazán fogják a csillagos égig futtatni, a jól működő hatfokozatos sebességváltónak köszönhetően a motor adottságait alacsonyabb fordulatszámon is kihasználhatjuk.

A lóerő nem hagy cserben

A következő, korábban említett kritériumot, tehát a megfelelő teljesítményt ez az erőforrás ugyancsak teljesíti. Elég egy kis összehasonlítás. Az első generációs Octavia leggyengébb benzines erőforrásának a teljesítménye 44 kW (60 LE), 120 Nm volt az ezredforduló környékén. Az 1.6-os már 74 kW (101 LE) teljesítménnyel dolgozott, 145 Nm forgatónyomatékkal. Az aktuális háromhengeres motor teljesítménye viszont már teljesen más dimenziókban mozog. A motorházba rejtett több mint 100 lóerőt pedig megérezni. Az autó városi és vidéki utakon egyaránt nagyon fürge, jó vezetni. Még előzéseknél sem hagyja cserben a sofőrt, az autópályákkal is megbirkózik. Természetesen mindezt azzal a tudattal kell olvasni, hogy literes, háromhengeres erőforrásról beszélünk, tehát csodákat ne várjanak tőle. Tetszett, hogy aránylag sportos vezetésre is lehetőséget ad, bár ilyenkor a fogyasztás már érezhetően megugrik.

Tűrhető fogyasztás

A gyári adatok szerint az Octaviának városban 5,4, városon kívül 3,9 liter üzemanyagot kellene elhasználnia 100 kilométeren, a kombinált fogyasztás értéke hivatalosan 4,5 liter. Ahogy azt már megszokhattuk, ezek az értékek enyhén szólva távol állnak a valóságtól. Az egyhetes tesztelés során városban csak kínkeservesen tudtam hét liter alatti fogyasztást elérni, sztrádán négy felnőttel és csomagokkal megpakolva az autó 7,4 litert üzemanyagot használt el 100 kilométeren. A háromhengeres motor országutakon érzi magát a legjobban, ahol 5 liternél kevesebb benzinnel is elboldogul.

A kombinált fogyasztás elérte a 6,3 litert, ami tekintettel az erőforrás lehetőségeire elfogadható és várható érték. Őszintén szólva azt hittem, hogy a fogyasztás jóval magasabb lesz, s hogy főként autópályán fog sokkal gyorsabban fogyni az üzemanyag.

Ízlés kérdése

Az Octavia távozó generációjának alapára jelenleg 14 890 euró. Ezért 1,2 TSI motort kapnak 653 kW (86 LE) teljesítménnyel. A Joy akciós felszerelésű változat ugyanazzal a motorral indul, és kerek kétezer euróval drágább. A literes háromhengeres erőforrás hatgangos manuális váltóval 18 510 eurónál kezdődik, a tesztelt modellben található kiegészítő felszereltségnek köszönhetően a végösszeg túllépte a 20 000 eurót. Árát főleg a jobb minőségű fényszórók dobták meg, illetve a karosszéria dekoratív elemei, amelyek nélkül igazán ellennék.

Tény, hogy ez az Octavia nem való mindenkinek. Aki gondolkozik a vásárlásán, annak határozottan ajánlom, hogy próbálja ki. Vásárlás előtt jól fel kell mérni, mire fogjuk használni az autót. Racionális szempontból semmi sem hiányzik belőle, de azért egy hengerrel több mégsem ártana. Aki az autóban túlnyomóan egyedül vagy maximum egy utassal szokott utazni, annak ideális választás lehet. Ha viszont gyakran kihasználják az autó tágas csomagterét, s több emberrel szoktak utazni, akkor a nagyobb hengerűrtartalmú változatok számítanak jobb döntésnek. Akárhogy is veszem, valami azt sugallja, hogy ez a motor elsősorban a szolgálati autók kategóriájában lesz igazán sikeres.

Ajánló