Kipróbáltuk a Ford 4x4-es járgányait

Aki négykerék-meghajtású autót akar venni, de nem igazan tudja eldönteni, milyet, annak nem ártana ellátogatnia a Ford márkakereskedésébe. Az amerikai gyártó ugyanis a 4x4-es modellek széles palettáját kínálja nálunk is.

Egymás mellett felsorakozva a Ford autóflottája
A szerző felvétele

Nemrég kaptam lehetőséget arra, hogy két nap alatt kipróbáljam a Ford összes négykerék-meghajtású változatát.

A Ford a 4x4-es meghajtású modellek széles palettáját kínálja – családi autóktól kezdve, sportkocsikon és SUV modelleken át egészen a munkagépként emlegetett, ám jelenleg már személyautók kényelmét biztosító pick-up modellekig.

Hogyan működik a meghajtás az egyes modellekben? Leegyszerűsítve elmondható, hogy a Ranger kivételével automatikusan. A rendszer számolja ki és mondja meg, mikor van szükség 4x4 meghajtásra és mikor nem. A legérdekesebb, hogy meg azelőtt reagál, mielőtt baj történne. A korszerű technológia tized másodpercek alatt kiértékeli, milyen helyzetbe kerülhet az autó, s azonnal reagál.

A kínálat

A Ford alábbi modelljei rendelhető meg négykerék-meghajtással: a Focus, a Kuga, az Edge, a Mondeo, az S-Max és természetesen a Ranger. A felsoroltak közül már mindegyiket kipróbáltam, kivéve egyet: a 350 lóerős Focus RS-t.

A négykerék-meghajtásnak elsősorban jeges, havas úton veszi hasznát az ember, esetleg olyankor, amikor egyenetlen terepre, sáros útra hajt az autóval. Mi nagyrészt száraz sztrádákon és országutakon vezettünk, ezért is örültem, hogy épp a Focus RS került a kezem ügyébe. Ennél a járgánynál ugyanis a 4x4-es meghajtást az ember megállás nélkül kihasználja, és állandóan szüksége van rá.

A motorházban 2,3 literes négyhengeres erőforrás van, teljesítménye a már említett 350 lóerő és 257 kW. Nulláról 4,7 másodperc alatt éri el a 100 km/órát. Mit mondjak, az autó már a motor begyújtása után iszonyatosan izgalmas hangot ad ki magából, s épp a motor hangja az, amely még azt is leteszi a lábáról, aki nem igazán rajong a modellért. Ilyen emberből viszont édeskevés van, az RS ugyanis a kék metálfényezésű kivitelezésben igazán látványos autó. Bárhol álltunk meg vele, mindig akadt jó pár ember, aki közelről is meg akarta nézni. Mi több, ebéd után az étterem egyik pincére addig erősködött, míg elvitték egy próbakörre, s akár hiszik, akár nem, az autót azonnal lefoglalta magának. Tehát a kék szépség már elkelt.

Kell a 4x4

Természetesen nem szabad megfeledkezni arról, hogy a teljesítmény és a gyorsaság azért meglátszik a fogyasztáson. Bár sokan azt állítják, 10 liter alatti fogyasztást lehetetlen elérni, nekem sikerült. Igaz, autópályán és úgy, hogy betartottam az előirt sebességet. Ez viszont az RS esetében inkább csak fikció. Aki megveszi ezt az autót, vagy aki csak kipróbálja, az garantáltan nem a fogyasztást fogja figyelni. A gyorsulása és teljesítménye egyértelműen az egy osztállyal drágább autók közé sorolja.

A négykerék-meghajtás munkáját nemcsak elindulásnál, hanem kanyarokban is érezni fogják. A rendszer szükség szerint korrigálja az egyes kerekekre küldött teljesítményt, minek köszönhetően bámulatos dolgokra lesz képes az autó. Természetesen a Focus RS nem való széttört vagy macskaköves utakra. Sima aszfalton, széles úton érzi jól magát, igazi élmény viszont versenypályán vezetni, ahol azért jóval többet megengedhet magának a sofőr. Ami zavart, s ezzel több kollégám is egyetértett, hogy a volán mögött mintha kicsit magasabban ülne a sofőr. De ez már csak afféle részletkérdés, ami úgy a vezetés első három másodpercében érdekelt. Aztán már nem.

Mivel a többi modellről már közöltem teszteket, vagy a tesztek már csak a megjelenésre várnak, végezetül csak annyit, hogy az említett járgányok jelentős részét személyesen is megtekinthetik majd a közelgő pozsonyi autószalonon, ahova a Ford a már megszokott, méretes standdal készül. Idén, ha minden igaz, már az Edge nyitva is lesz – tavaly egy amerikai szériagyártás előtti modell volt kiállítva, s ennek belsejét nem lehetett megnézni, így a látogatok belülről is megtekinthetik ezt a tekintélyes járgányt. Egyik érdekessége, hogy hihetetlenül jól hangszigetelt utasteret kínál, a másik pedig, hogy lehetőséget ad arra, hogy az adaptív tempomatot klasszikusra kapcsoljuk át, ami igazan ritkaságnak számít.

Ajánló