Emblematikus épületek a Mini-Magyarország parkban

Legutóbb Észak-Erdély és Kárpátalja nevezetes épületeinek, templomainak kicsinyített másával, köztük a munkácsi várral, a Vereckei-hágó Emlékművel vagy a szatmárnémeti zsinagógával bővült a Szarvasi Arborétumban található Mini-Magyarország makettpark.

A pozsonyi vár
Az 500 négyzetméteren elterülő legújabb látványosságok a múlt péntektől tekinthetők meg, így például Huszt vára, az aknaszlatinai sóbányák, az UNESCO világörökségét képező Kárpátok fatemplomai közül a körösmezői fatemplom vagy a nagyváradi Fekete Sas palota az eredetivel minden apró részletében megegyező, kicsinyített mása.
 
Az összesen tizenhat új makett között két magyarországi épület is szerepel: a máriapócsi kegytemplom és a túristvándi vízimalom.
 
Emellett újabb méterekkel bővült a vasútmakett-hálózat is, ahol mostantól a több mint 100 méter hosszú sínpáron gombnyomásra indítható több szerelvény, például a történelmi jelentőségű gulágvonat is.
 
Tavaly a Felvidék legszebb épületeinek kicsinyített másai csatlakoztak a makettekhez, közöttük a krasznahorkai vár, Árva, Bajmóc és Pozsony vára, a lőcsei városháza, a nyitrai püspökség épülete, az ótátrafüredi Palotaszálló, valamint a kassai Szent Erzsébet-dóm. 
 
A Magyarország történelmét, hagyományait és építészeti nevezetességeit bemutató, több mint kéthektáros makettpark 2013 áprilisában nyílt meg a Szarvasi Arborétum területén. A turisztikai attrakció a magyar főváros és a megyék, valamint a határon túli területek leghíresebb épületegyütteseinek kicsinyített másait foglalja magába. Mostanáig 54 épület és híd, 13 állomásépület, 7 hajó és 8 mozdony makettje található meg a parkban, 21 makett interaktív.
 
A látogató útja egyebek mellett olyan nevezetességek mellett vezet el, mint a kecskeméti Cifrapalota vagy a budapesti Hősök tere makettje, miközben meghallgathatja a budapesti Operaházból megszólaló klasszikus Melis György-áriát. A debreceni református nagytemplomból zsoltár hallatszik, a jáki templomból gregorián dallamok szólnak, a szegedi dómnál felcsendül a híres harangjáték, a pécsi dzsáminál a müezzin imára hívó hangja hallható.
 
Az év minden szakában varázslatos élménypark legtöbb makettje 1:25 léptékű, bár néhány esetben ettől eltérő méretaránnyal találkozhatunk, hiszen fontos szempont volt, hogy minden korosztály számára egyaránt élvezhető méretűek legyenek az építmények, azaz a gyerekek számára is befogadható, élvezhető méretű makettek készüljenek, a felnőttek pedig olyan perspektívából láthassák az épületeket, amilyenből korábban soha. A szarvasi Mini-Magyarország éppen ezért tökéletes kirándulóhely iskolások és azok számára, akik fontosnak tartják a történelem megismerését élményekkel összekapcsolva. 
 
A Mini-Magyarország projekt magánvállalkozásban valósult meg, a brüsszeli Mini-Europe és a klagenfurti Minimundus makettparkok világa alapján álmodták meg és hozták létre. (MTI, minimagyarország.hu)

Ajánló