Mit olvas Rácz Noémi?

Bevallom, általában egyszerre két-három könyvet olvasok több nyelven, több helyen. Az egyik az ágyamban van, és elalvás előtt olvasok belőle pár oldalt, amíg bele nem alszom. 

Aztán mindig van az asztalomon egy-két szakkönyv, most a digitális festészet rejtelmeit próbálom felfedni, és ötleteket meríteni a tanításhoz. És van egy író, akinek mostanában több könyvét is elolvastam, annyira megfogott a stílusa. Anthony Doerr, akinek A láthatatlan fény című műve Pulitzer-díjas lett 2015-ben. Budapesten jártam az Írók boltjában, ott bukkantam rá. Két kamasz sorsa fonódik össze a történetben a 40-es években. Egy vak francia kislány és egy német árva rádiós kisfiú. Nem szerelmes történet, van benne gyémánt, legenda, kegyetlenség, félelem, rádiózás, fegyverek, tenger, madarak, csigák de legfőképp emberség.


Rácz Noémi képzőművész

A regény szerkezete nagyon érdekes, mert több idősíkon fut, a fejezetek rövidek, de mindig elgondolkoztatók. Egy idő után az ember azt veszi észre, hogy nem tudja letenni a könyvet, és a szereplők belopóztak a gondolataiba. Úgy érzem, a mai világban megint nagy szükség van arra, hogy az emberek felfedezzék a bennük rejlő láthatatlan fényt. 

 

Ajánló