Elfogták az osztrák Hitler-hasonmást

Hétfőn este az ausztriai Braunauban elfogták azt a férfit, aki Hitler hasonmásaként tűnt fel a városban. A férfi többször is Adolf Hitler egykori szülőháza előtt pózolt vagy turistákkal fotózkodott - írja az Index.

Harald Hitler
TASR/AP-felvétel

Hétfőn este is díszlépésben masírozott fel-alá Hitler szülőháza előtt. A rendőrség 48 órára őrizetbe vette. Az osztrák államügyészség eljárást indított ellene, Ausztriában ugyanis bűncselekménynek számít a nácizmus propagálása és az egykori diktátor dicsőítése. A férfit az osztrák alkotmányvédelmi hivatal is kihallgatja.

Osztrák lapok szerint azonban a bizonyítás nem lesz könnyű. A férfi ugyanis csak jelzésszerűen hasonlít az egykori náci tömeggyilkosra. Bajsza sem tekinthető egy az egyben Hitler-bajusznak, nem visel náci egyenruhát, csak az osztrák népviselet jellegzetes zakóját, amit egyébként alkalmanként Adolf Hitler is hordott.  

A magát Harald Hitlernek nevező férfiről egyelőre annyit tudni, hogy 25 éves, és aktív résztvevője az osztrák szélsőjobboldalnak. Tavaly májusban felvonult a menekültellenes Pegida mozgalom egyik tüntetésén, a Hitler-mánia pedig egyfajta megszállottsággá vált nála.

A Die Pressének a rendőrség szóvivője azt mondta: a férfi egyértelműen beszámítható, így ha bűnössége bebizonyosodik, nem kerülheti el a felelősségrevonást. 

Ajánló