A részeg rezervátum: évi 3 és fél millió doboz sört iszik a törzs

Nebraska |
Továbbra is árusíthatnak alkoholt az oglala-sziú indián rezervátum melletti apró településen.
Facebook
A megyei hatóság megszavazta, hogy az állam újítsa meg a falu, Whiteclay üzleteinek alkoholárusító engedélyét. A végső döntés az állami hatóságok kezében van.
A mindössze tucatnyi állandó lakossal rendelkező településen négy üzlet van, amelyek 2015-ben 3,5 millió doboz sört adtak el. Természetesen nem a helyiek ittak ennyit, hanem a közeli Pine Ridge rezervátumban élő indiánok. A Whiteclaybe látogatók naponta láthatnak a szeméttel teli járdákon alkoholmámorban fekvő vagy kéregető indiánokat. Sokan az utcán vagy elhagyott házakban élnek, gyakoriak a verekedések. Az indián családok körében egyre elterjedtebb a magzati alkohol szindróma és a szegénység.
 
 
Bírálatok szerint az államnak anyagi érdeke az üzletek fenntartása, mivel 2016-ban csaknem 103 ezer dollár adóbevétele származott a whiteclayi szeszesital-értékesítésből. A Pine Ridge rezervátum területén hivatalosan több mint 180 éve szigorúan tilos az alkoholfogyasztás.
 
Az indiánok évekkel ezelőtt 500 millió dolláros kompenzációt követeltek sörfőzdéktől és kereskedőktől az egészség károsítása és egyéb következmények miatt. „Az alkohol szétzúzza a társadalmunkat. Ötből négy család küzd az alkoholizmussal” – fejtette ki akkor a törzs egyik vezetője.
A rezervátumhoz tartozik a Egyesült Államok néhány legszegényebb területe. A törzs tagjainak várható élettartama nagyon alacsony, jóval az amerikai átlag alatt van. A rezervátum Dél-Dakotában, az Egyesült Államok legszegényebb megyéjében, Oglala Lakotában fekszik. A megye lakóinak csaknem fele a szegénységi küszöb alatt él.
 

Facebook
 
Az indiánok érdekeit képviselő aktivisták ez elmúlt években hevesen kampányoltak az üzletek bezárásáért. Felvonulásokat tartottak, tárgyaltak a nebraskai hatóságok képviselőivel, sőt utakat is lezártak, hogy feltartóztassák az alkoholszállítmányokat. 2013 májusában kirakatokat törtek be, megrongáltak két sörszállító járművet, kilyukasztották a kerekeiket. Harcba keveredtek a rendőrökkel is, akik az egyik szállítmányt kísérték. 
Az aktivisták felszólították a nebraskai hatóságokat, hogy állítsák vissza azt a 16 kilométer széles, nyolc kilométer hosszú védelmi zónát, amelyet 1882-ben alakítottak ki, hogy megvédjék a törzs tagjait a whiskycsempészektől. A zónát Theodore Roosevelt elnök 1904-ben rendelettel szüntette meg, és megnyitotta a területet a fehér telepesek és az alkoholkereskedelem előtt.

Ajánló