A brexit áldozata lett Jamie Oliver is

London |

Jamie Oliver bezárja hat nagy-britannai olasz éttermét, leginkább azért, mert a font meggyengülése az Európai Unióból való kilépésről tartott népszavazás nyomán megdrágította az olaszországi alapanyagok beszerzését.

Jamie Oliver
SITA/AP-felvétel

A brit sztárséf Jamie's Italian nevű étteremlánca öt vendéglátóhelyet zár be 2017 első negyedében Angliában, köztük Londonban a Szt. Pál katedrális mellettit, valamint egyet a skóciai Aberdeenben - derül ki Simon Blagden igazgató pénteki közleményéből. 

Az éttermek ritkítása 120 alkalmazottat, a cég dolgozóinak 5 százalékát érinti, de a menedzsment azt ígéri, hogy a vállalaton belül állást ajánlanak mindazoknak, akiknek megszűnik a munkahelye. 

Az étterembezárások okai között szerepel a vendégek számának csökkenése és az alkalmazottak képzésében tapasztalt nehézségek is. 

"A vendéglátásban kemény küzdelem folyik, amelyet még nehezebbé tett a népszavazást követő bizonytalanság" - fogalmazott közleményében a Jamie's Italian igazgatója. 

Az étteremlánc külföldön folytatja a terjeszkedést, a pénteki közlemény szerint Nagy-Britannián kívül 22 új vendéglő megnyitását tervezik partnerek bevonásával. 

Jamie Oliver cégének jelenleg 42 étterme van Nagy-Britanniában, külföldön további 36 vendéglátóhely - egy Budapesten - viseli a Jamie's Italian nevet.

Ajánló