A Ford speciális öltözéke másnaposságot szimulál

Az ittas vezetés rendkívül kockázatos, még akkor is, ha a sofőr másnaposan ül volán mögé. A Ford szakértői speciális öltözékkel próbálták szemléltetni, milyen az, ha részegen vezetünk gépkocsit.

A másnapossági öltözék tökéletesen szimulálja a szédülést, fáradtságot
Ford-felvétel

Az ünnepek idején sok ember a szokásosnál többször koccint kollégáival, barátaival és szeretteivel, így ebben az időszakban tetőzik a halálos autóbalesetek száma ugyanolyan veszélyt jelentve az ittas vezetőkre, mint a többi közlekedőre. Ennek érzékeltetésében játszik fontos szerepet az úgynevezett másnapossági öltözék. A több mint 17 kilós felszerelés egy különleges mellényből, csukló- és bokasúlyokból, valamint egy szemüvegből és fejhallgatóból áll. Mindez együtt élethűen szimulálja a másnaposság tipikus tüneteit: a fáradtságot, a szédülést, a lüktető fejfájást és a nehéz összpontosítást.

Egy felmérés szerint Európában hat halálos balesetből egy esetben az alkohol is szerepet játszik. Az Egyesült Királyságban őrizetbe vett ittas vezetőik közül minden tizediket reggel hat és nyolc óra között állította meg a rendőrség.

A Ford erre a veszélyre kívánta felhívni a figyelmet, amikor a híres Meyer-Hentschel Intézettől megrendelte a másnapossági öltözéket. „Az emberek egyre komolyabban veszik, hogy egy buli végén nem autóznak haza ittasan. Másnap reggel viszont sokan már gond nélkül beülnek a volán mögé. Az öltözék jól érzékelteti, milyen dekoncentrált lehet egy másnapos ember, és hogy milyen veszélyt jelenthet magára és a többi közlekedőre” – mondta el Jim Graham, a Ford Driving Skills for Life menedzsere.

A vezetés olyankor is kockázatos, amikor az autós véralkoholszintje nem haladja meg az engedélyezett határértéket, hiszen a másnapos ember gyakran kialvatlan, ami erősen befolyásolja a reakcióidejét.

A Ford már korábban is igénybe vette a német Meyer-Hentschel Intézet segítségét, amikor hasonlóan különleges öltözékekkel az ittas, illetve a kábítószeres állapotban történő vezetés veszélyeit ismertette meg a fiatalokkal – ahogyan az a „Jay Leno garázsa” című műsorban is látható volt nemrégiben.

„Sok kutatást végeztünk; egyebek mellett a saját képességeinket is elemeztük egy átivott éjszaka után. Az öltözékbe azért építettük be a fejhallgatót, hogy felidézzük az alanyok zajérzékenysége és a migrén jellegzetes hangélményeit. Ehhez társul még egy nehéz headset a szemüveggel, ami jól szimulálja a szédülést és a vakító fejfájást” – mesélte Gundolf Meyer-Hentschel, a Meyer-Hentschel Intézet vezérigazgatója.

Az öltözéket az elsők között próbálta ki Dr. Richard Stephens, a Keele Egyetem pszichológia tanszékének adjunktusa, akinek szakterülete az alkoholfogyasztás és a másnaposság. „Az emberek többsége fel sem fogja, milyen erősen befolyásolják képességeinket a másnaposság hatásai, a speciális öltözék világosan rámutat erre a problémára” – mondta Richard Stephens.

Ajánló