Mit olvas Deák Renáta?

Először az előadást láttam. Tasnádi István írta át színpadra, és Tenki Réka adja elő Péterfy-Novák Éva Egyasszony című szövegét. 

Somogyi Tibor felvétele
Egyértelmű volt, hogy az előadás után, amit lélekelállítva néztem, a könyvet is megszerzem.  
 
A szöveg egy visszaemlékezés. Minden sora az elbeszélő őszinte vallomása, nem stilizál, nem alkalmaz bonyolult narrációs módszereket összetett kompozícióban. Ez nem egy regény, mégis irodalmi értékei vannak. Péterfy-Novák Éva pár éve blogbejegyzéseket kezdett írni, hogy megpróbálja elfogadni és feldolgozni saját élettörténetét. Egy idő után a bejegyzéseinek több ezer követője lett.
 
Csak aztán jelent meg a könyv, Egyasszony címmel, amely egy nő meghökkentően autentikus vallomása saját, nem könnyű életéről, terhességéről és az első gyermeke születéséről. A várandóság időszakában mindig van valami megható, különleges, felemelő és varázslatos. A háttérben azonban észleljük az egészségügyi veszélyek feszültségének démonát. Hasonló tehetetlenséget mindenki tapasztalt már. Az egyén kétségbeesése a rendszerrel vagy hatalommal bíró személyek önkényével szemben, akiknek nem egyszer kezükben a sorsunk.
 
Péterfy-Novák Éva sokkolóan őszintén és merészen meséli el, hogy jött világra súlyosan fogyatékos kislánya az orvos hibája és önző érdekei miatt. A szerző nyíltan beszél a férjével való kapcsolatáról, házassági kríziseikről, bántalmazásokról, nehézségekről, melyekkel küszködtek, megbocsátásról és a továbbélés lehetőségeinek kereséséről. A szöveg tele van szeretettel és reménnyel. Ami különösen értékes és ritka, a komoly téma ellenére nem hiányzik belőle a humor, az önirónia, melyek a legnehezebb pillanatokban is segítenek. Ez a szöveg olyan emberekről mesél hitelesen, pátosz nélkül, akik itt vannak közöttünk, mégis láthatatlanok. Más, elzárt világban élnek. És mesél rólunk is, akik inkább nem veszünk róluk tudomást.  
 
Péterfy-Novák Évának sikerült a szövegével elérni azt, amit csak a legjobb irodalom tud. A megtisztulás katarzisát.
 
A könyv 2014 óta öt kiadást ért meg.
 
Péterfy-Novák Éva: Egyasszony
Libri, 2014

Ajánló