Tudja, mire jó a mobilinternet? Eláruljuk!

Az okostelefonok megjelenével egyre nagyobb szerepet kapott a mobilinternet. A technológiák is folyamatosan fejlődnek, ahogy a sebesség is, így ma már a 4G-technológia szinte teljesen természetes. Az Orange 4G-hálózatának legnagyobb sebessége például már 225 Mbit/s. 

4G-mobilinternet

A mobilinternettel már bárhol tudunk csatlakozni a világhálóra, ahol van térerő. Mobiltelefonnal, laptoppal, táblagéppel – ami éppen kényelmes, és ami éppen a kezünkben van. A sebesség pedig folyamatosan gyorsul. A 4G maximális sebessége 225 megabit másodpercenként. Ezzel a gyorsasággal kényelmesen olvashatjuk a leveleinket, csetelhetünk a csevegőalkalmazásokban, küldhetünk/ fogadhatunk képeket, videókat, hallgathatunk zenét, nézhetünk videókat, sőt, a 4G-vel akár már HD-minőségben is. A 4G hálózaton pár másodpercen belül letöltődik egy rövidebb film, a levelek, a hírek pedig azonnal  . Már 139 város, és több mint 1000 falu lakói használhatják a legmodernebb 4G-hálózatot, a lefedettség a lakosság csaknem 80 százaléka számára érhető el. A 225 Mbit/s-os sebességet kínáló 4G+ technológiát pedig a lakosság 24,6 százaléka éri el.

Mire jó a mobilinternet?

Ha már tudjuk, hogy a mobilinternet kényelmes és gyors is, akkor nézzük meg, milyen gyakorlati haszna van a mobilinternetes csatlakozásnak. Ha röviden szeretnénk leírni, akkor úgy fogalmazhatunk, hogy bárhol és bármikor csatlakozhatunk az internetre, hogy ott elérjük azokat az információkat, amikre éppen szükségünk van. Azonnal megtudhatjuk, hogy jött-e e-mailünk, történt-e valami a nagyvilágban, rápillanthatunk a térképre, ha éppen nem tudjuk a pontos címet, kideríthetjük, meddig van nyitva egy bolt, olvashatjuk a híreket, megnézhetjük a közösségi portálon a legfrissebb információkat, képeket, üzeneteket küldhetünk, videótelefonálhatunk, sőt, akár egy nyaralást, repülőjegyet is lefoglalhatunk – mondjuk egy vonatozás/buszozás alatt. Mert a mobilinternet arra is remek lehetőség, hogy elüssük az időt, amíg utazunk a munkahelyről haza, vagy éppen egy családlátogatásra. Ahogy az internet egy végtelen mennyiségű információhalmaz, addig a mobilinternetes lehetőségek is végtelenek, így hosszan folytathatnánk a sort, de röviden elég annyi, hogy ha van mobilinternet a zsebünkben, akkor azonnal választ találunk szinte minden felmerülő kérdésre. Ott és akkor, ahol éppen tartózkodunk.

Adatcsomag

Az okostelefonok és táblagépek egyik alapszükséglete az internetes kapcsolat, s mivel mobiltelefonokról van szó, ez főleg a mobilinternet. De milyen csomagot fizessünk elő a szolgáltatónknál, hogy egy hónapra elegendő legyen az adatkeret? A tarifacsomagba foglalt adatcsomagok nagyon eltérők – legalább 500 MB, de akár 15 000 MB is lehet –, ezért érdemes a választásnál felmérni az igényt, hogy mennyit szeretnénk használni a mobilinternetet. Ha csak az általános mobilinternetre (e-mailek olvasása, hírportálok, csevegőapp, közösségi portál stb.) használjuk, akkor a 2 gigabájtnyi keret elegendő lesz, ha viszont zenét is szeretnénk hallgatni online, vagy videókat is néznénk, akár HD-minőségben, akkor ennél nagyobb, 5 gigabájtos, vagy még ennél is nagyobb adatcsomagra érdemes előfi zetni. Jó, ha az elején folyamatosan figyeljük a fogyasztást, hogy körülbelül tudjuk, mi, mennyi adatkeretet fogyaszt, mit végezzünk mobilinterneten és mire jobb a wifi . Erre lehetőség van az okostelefon menüjében is, de a legjobb megoldás egy alkalmazás, vagy az Orange ügyfélzónája.

Alkalmazások

Az okostelefonok lelke az alkalmazás. A készüléket mindenki olyan mennyiségű és típusú appal tölti fel, amennyire és amilyenre szüksége van. Az alkalmazások többsége ingyenes, és több millió áll rendelkezésre, így mindenki megtalálja azokat, amelyek a leginkább megfelelek igényeinek. Csak ízelítőül néhány alkalmazáskategória: szórakoztató, játék, információs, hírek, időjárás, tudományos, gyakorlatias, gasztro, kertészkedő, csevegő, kulturális, interaktív stb. Ami egy telefonból sem hiányozhat, az az Orange alkalmazáscsaládja. Az Orange GO gyakorlatilag egy mobil ügyintéző a telefonban – ezen lehet szolgáltatásokat rendelni, megnézni az aktuális fogyasztást (hívások, üzenetek, adatforgalom), a számlákat, cseveghet a barátokkal, szeretteivel stb. Az Orange TV appal a mobiltévé szolgáltatást élvezhetjük, nézhetjük az aktuális tévéműsorokat, az Archív szolgáltatást (30 napig visszamenőleg nézhetjük meg a tévéműsorokat), de akár egy online videotéka kínálatából is válogathatunk. Az Orange hudba (zene) appal több millió zeneszám közül válogathatunk, kedvünkre. Rendkívül hasznos alkalmazás az Orange výhody (Orange kedvezmények), mely letöltése után különböző kedvezményeket kaphatunk vásárlásokra, kirándulásokra, szállásokra, gyorséttermekbe, sőt, még a szolgáltató speciális, személyre szabott ajánlatait is itt találjuk. Az Orange oldaláról még számos más alkalmazás tölthető le , érdemes válogatni, mivel mindenki megtalálja közöttük azt, ami a leginkább megfelel igényeinek. Mindegyik alkalmazás elérhető androidos és iOS-es operációs rendszerre, ingyenesen.  Data Max csomagok az Orange-tól Az Orange a közelmúltban egy nagyon modern csomagot mutatott be, mely a mai kor igényeinek megfelelően sok-sok adatot, és némi egyéb szolgáltatást tartalmaz. A csomag neve Data max, és két verzióban érhető el, annak függvényében, mekkora adatcsomagra van szükségünk. A 20 eurós verzióban 6000 MB-nyi adat, míg a 30 eurós csomagban 15 000 megabájtnyi adatkeret áll az ügyfelek rendelkezésére. 

 

Ajánló