Bogányi Gergely zongoraest és a "magyar csodazongora" kassai bemutatója

Újabb zenei különlegesség vár a keleti országrész lakosaira, hisz december 6-án kedden 19:00 órakor a kassai Művészetek Házában Bogányi Gergely Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész saját készítésű "csodazongoráját" mutatja be egy fergeteges koncert keretén belül. 

Bogányi Gergely négy éves korában kezdett zongorázni szülővárosában a váci zeneiskolában Szabó Katalin zongoratanárnő irányítása alatt. Már hat éves korában különdíjasa volt a nyíregyházi Országos Zongoraversenynek, egy évvel később 1983-ban pedig meg is nyerte. Máté Klára zeneakadémiai tanárnő már a versenyen felfigyelt a fiatal zenész különleges tehetségére. Egy évvel később felvételt nyert a Zeneakadémia előképző különleges tehetségek osztályába.

Tizenkilenc évesen a finn zeneakadémia ösztöndíjasaként eljutott egy amerikai zeneművészeti egyetemre, ahol egy éves ösztondíjjal tanult, de párhuzamosan végezte a budapesti Zenekadémia tanulmányait is. Az egyesült államokban az Indiana Egyetemen Sebők György és a helsinki Sibelius Akadémián Matti Raekallio professzorok irányították munkáját. 2004-ben tért vissza az Egyesült Államokba és koncertezett Kelemen Barnabás hegedűművésszel azokon a színhelyeken, ahol régi tanulmányait folytatta.

A kedd esti, közel két órás kassai koncerten többekközött Bartók Béla, Claude Debussy, valamint Liszt Ferenc művei csendülnek fel azon a Bogányi-zongorán, mely Szlovákiában elsőként ezen a koncerten kerül bemutatásra. A különleges formájú és felépítésű hangszert Bogányi Gergely és konstruktőrök csoportja egy új elképzelés és technológia alapján készítette. A magyar csodazongoraként megnevezett hangszer prototípusát 2014 novemberében mutatták be a Zeneakadémián. A nagyközönség nemsokkal később a Budapest Music Centerben ismerhette meg az új típusú hangversenyzongorát. A hangszer nemzetközi debütálása a 2015-ös Milánói világkiállításon volt, ahol óriási sikert aratott.         

Ajánló