14 amerikai „bevándorló” gazdagabb, mint Donald Trump elnökjelölt

New York |

Nyolcvanegy milliárd dolláros vagyonával Bill Gates a leggazdagabb amerikai, Donald Trump vagyona egy év alatt 800 millió dollárral csökkent.

Donald Trump
TASR/AP felvétel

A republikánus elnökjelölt 35 helyett esett vissza, és a 156. helyen áll a Forbes 400 legnagyobb amerikai vagyonról közzétett listáján, amelyen négy magyar születésű „bevándorló” is szerepel.

A 400 legnagyobb vagyon birtokosa gazdagabb, mint valaha, fejenként átlagosan 6 milliárd dollárt, együttesen 2400 milliárd dollárt, eddig soha nem látott vagyont halmoztak fel – közölte az amerikai üzleti magazin.

Bill Gates, a Microsoft alapítójának vagyona egy év alatt 76 milliárd dollárról 81 milliárd dollárra nőtt az üzleti magazin adatai szerint. Az ingatlanmágnás Donald Trump vagyonát 3,7 milliárd dollárra becsülik. A főleg bevándorlóellenes kampánnyal híveket vonzó Trumppal kapcsolatban a Forbes kiemeli, hogy a 400 legnagyobb amerikai vagyon több mint 10 százalékát „bevándorlók” halmozták fel, és közülük 14-en gazdagabbak Trumpnál. A bevándorlók átlagos vagyona 5,9 milliárd dollár, együttes vagyonuk 248 milliárd dollár.

Drámai változás történt a lista 2. helyén: ezen 16 év után első ízben nem Warren Buffett filantróp befektető szerepel, hanem Jeff Bezos, az Amazon internetes áruház alapítója, akinek vagyonát 67 milliárd dollárra becsülik a Forbes szakértői. A 86 éves Warren Buffett a 3. helyre csúszott vissza, noha vagyona 3,5 milliárd dollárral 65,5 milliárdra gyarapodott. A 4. helyen is az új iparágak egyik képviselője áll, Mark Zuckerberg, a Facebook közösségi portál alapítója és elnök-vezérigazgatója, aki 55,5 milliárd dollárra becsült vagyont mondhat a magáénak. Az ötödik helyen – 49,3 milliárddal – Larry Ellison, az Oracle Corp. társalapítója szerepel. A Google internetes óriáscég két alapítója, Larry Page és Sergey Brin a 9. és a 10. helyet foglalja el 38,5 és 37,5 milliárdos vagyonnal. A leggazdagabb amerikai nő Alice Walton, a Walmart áruházbirodalom örököse, aki a 13. helyen áll 35,4 milliárd dolláros vagyonnal. A hírességek közül Oprah Winfrey médiasztár vitte a legtöbbre, 2,8 milliárd dolláros vagyonával a 239. helyezett.

A külföldi születésű, azaz a Forbes által bevándorlónak nevezett amerikai milliárdosok közül a legtöbben – hatan – izraeliek, öten Indiában, négyen-négyen pedig Magyarországon és Tajvanon születettek. A bevándorlók közül a leggazdagabb az orosz származású Sergey Brin (38,5 milliárd dollár). A magyarországi születésű milliárdosok közül a leggazdagabb – 24,9 milliárd dollárra becsült vagyonnal – Soros György, Thomas Peterffy (Péterffy Tamás) tőzsdeguru pedig a 32. helyen áll a listán 12,6 milliárddal. A repülőgépeket légitársaságoknak lízingelő Steven Udvar-Hazy (Udvarházy Ferenc István) a 184. helyezett 3,5 milliárd dollárral, Charles Simonyi (Simonyi Károly) szoftverfejlesztő pedig a 374. helyen áll 1,8 milliárd dollárra becsült vagyonnal.

Ajánló