Erdőtüzek pusztítanak Madeirán

Lisszabon |

Mintegy háromszáz embert kellett elköltöztetni lakhelyéről keddre virradó éjszaka a Portugáliához tartozó Madeira szigetén és az ország déli részén az erdőtüzek miatt, amelyek már eddig is jelentős károkat okoztak az északi régiókban.

A tüzek számos házat megrongáltak a Madeirai Autonóm Régió fővárosa, Funchal területén, és mintegy 250 embert kellett evakuálni katonai létesítményekbe azért, hogy biztonságban tölthessék az éjszakát - mondta Rubina Leal, a regionális kormány polgári védelemért felelős megbízottja.
   

"Nem tudom megmondani, hány ház pusztult el, mert az erősítés még mindig a helyszínen van, nekünk pedig először az kiköltöztetett lakosságon kell segítenünk, és meg kell fékeznünk az erdőtüzet" - idézte Lealt a Lusa portugál hírügynökség.
    

Az ország déli részén, Silves városában óvintézkedésből mintegy ötven embert szintén evakuálni kellett erdőtűz miatt. A helyszínen kedd reggel több mint 350 tűzoltót vetettek be, akiknek sikerült a lángok terjedését megfékezniük.
   

"Egyetlen sérült és jelentős anyagi kár sincs, valamint, eltekintve néhány romos háztól és mezőgazdasági melléképülettől, egyetlen otthon sem égett le" - pontosított Richard Marks, a mentési műveletek parancsnoka.
   

Portugália erdőtüzek által leginkább érintett területe az északi rész maradt. A szombat óta tomboló tüzek eloltását nehezítik a kedvezőtlen időjárási körülmények és a körülbelül 35 Celsius-fokos hőmérséklet is.
    Kedd reggel három terjedelmes tűzesethez 785 tűzoltót és 270 járművet kellett mozgósítani Aveiro és Braga területén.
 

Ajánló