Kaliforniában lesz a Lucas-múzeum

Chicago |

George Lucas, a Star Wars atyja a hétvégén bejelentette, hogy megelégelte a chicagói időhúzást, és mégis inkább Kaliforniában építteti meg hatalmas filmes és művészeti magángyűjteményének helyet adó múzeumát.

George Lucas
TASR/AP-felvétel

Lucas 2014-ben jelentette be a Lucas Museum of Narrative Art megépítésének tervét, amellyel szeretné bemutatni "az elbeszélő művészet és a vizuális ábrázolás fejlődését az illusztrációtól a mozin át a digitális művészetekig". 

Hosszas fontolgatás után Lucas Chicagót választotta ki a múzeum helyszínéül, és tavaly ősszel a város tanácsa engedélyezte is az építkezést. Egy Chicago parkjainak védelmével foglalkozó csoport azonban pert indított a projekt megakadályozására, mert - mint hangoztatták - a Michigan-tó partjára tervezett építkezés törvénybe ütközik, hiszen ott tilos mindenféle ingatlanfejlesztés.

A múzeum építését a tervek szerint még idén tavasszal el kellet volna kezdeni. A késlekedés miatt Lucas a hétvégén közölte, nem akarja, hogy a pereskedés miatt a végtelenségig húzódjon a projekt, inkább Kaliforniában valósítja meg a múzeumot. Az egyelőre nem árulta el, hogy pontosan hol.

Chicagón kívül korábban Los Angeles és San Francisco is remélte, hogy ott épül meg a tervek szerint 2019-ben megnyíló múzeum.

Chicago polgármestere, Rahm Emmanuel - aki maga is támogatta a múzeum megépítését - Lucas közleménye után úgy fogalmazott: Chicago egy fontos lehetőséget veszített el, ami dollármilliós veszteséget okoz az elmaradó gazdasági befektetések miatt, hiszen az építkezés több ezernyi munkahelyet teremtett volna, és a város ifjúsága is szegényebb lesz egy oktatási lehetőséggel.

Ajánló