Gyors fejlődést jósol a következő tizenöt évre a Gates Alapítvány

New York |

A következő tizenöt évben világszerte felére csökken a gyermekhalálozások száma, eltűnik a gyermekbénulás, a fonalféreg-fertőzés és a folyami vakság, a maláriát egydózisú készítménnyel fogják kezelni és Afrika önellátóvá válik az élelmiszertermelés szempontjából - olvasható a Bill & Melinda Gates Alapítvány csütörtökön közzétett szokásos évi levelében.

(SITA/AP-felvétel)

Mindehhez azonban "áttörésekre van szükség" - hangsúlyozta egy interjúban Melinda Gates, akinek férjével közös alapítványa egyebek közt a rotavírus-fertőzés és a tüdőgyulladás elleni vakcinák kifejlesztését is támogatta. Az oltóanyagok készítése "a mi legnagyobb sikerünk" - hangsúlyozta egy interjúban Bill Gates.

A 2000-ben létrehozott alapítvány 2013-ban 3,6 milliárd dollárt osztott szét, elsősorban a globális egészségügy és fejlődés támogatása céljából. "Emeljük a tétet a tizenöt évvel ezelőtti előrejelzéseinkhez képest, és merész célokkal nézünk elébe a következő tizenöt évnek" - olvasható a levélben, amely szerint a szegény országokban élő emberek életkörülményei gyorsabban fognak javulni 2030-ig.

1990-ben a világ gyermeklakosságának 10 százaléka halt meg ötéves kor előtt. Ez az arány ma 5 százalék, és 2030-ra már csupán minden negyvenedik gyermek fog ilyen korán meghalni, hála az előrelépésnek olyan területeken, mint a szoptatás, a higiéniai körülmények és az oltások.

Az alapítvány szerint a következő tizenöt évben az afrikai földművesek jobb trágyával és a szárazságnak, illetve betegségeknek ellenálló növényekkel fognak dolgozni, aminek következtében duplájára nő a terméshozam. Az adományként érkező gyógyszerek - tavaly 800 millió ember között osztottak szét ilyeneket - véget vethetnek a gyermekbénulásnak, az elefántkórnak és egyéb betegségeknek.

Gatesék alapítványa a nyugat-afrikai ebolajárvány kaotikus és megkésett kezelése miatt tavaly számos kritikát kapott Egészségügyi Világszervezet (WHO) egyik legnagyobb támogatója. "Szűkebb korlátok közé is szoríthattuk volna ezt a járványt" - ismerte el Bill Gates, hozzátéve, hogy egyedül az Orvosok Határok Nélkül nevű nemzetközi segélyszervezet vizsgázott ötösre a munkálatok során.

A Microsoft társalapítója szerint ugyanakkor a világszervezet megfelelő önkritikával kezeli az ebolajárványra adott válaszát. Mint hangsúlyozta, reméli, hogy mindenki tanul ebből a járványból, és megfelelően felkészül a következőre, amelyre biztosan számíthatunk.

Ajánló