Százezreket fizettek egy görögdinnyéért Japánban

Tokió |

Háromszázezer jenes (2369 euró) áron kelt el egy különleges, feketehéjú görögdinnye egy japán árverésen hétfőn.

Képarchívum
Az észak-japán Hokkaidó szigetén termesztett, Denszuke fajtájú dinnyéért egyedi külseje mellett az átlagosnál jóval édesebb íze miatt fizetnek ki évről-évre csillagászati összegeket a helyi kereskedők. 
    
Az idei árverés legdrágább darabjáért, egy 8 kilogrammos dinnyéért az árverésen győztes boltos elmondása szerint azért ajánlott pont 300 ezer jent, mert a fajta termesztését 30 éve kezdték meg. Az elmúlt két évben egyébként hasonló árakon keltek el a legdrágább darabok, habár azok néhány kilóval könnyebbek voltak - jelentette az NHK televízió.
    
A dinnyekülönlegességből az idén 67 ezret terveznek eladni. Noha az átlagos ár a hétfői árverésen kifizetettnél jóval alacsonyabb lesz, így is darabonként ötezer jent  kérnek majd a gyümölcsért.
    
Az eddigi legdrágább Denszuke-dinnye 2008-ban kelt el, akkor 650 ezer jent szurkolt le egy kereskedő az az évben termett legszebb darabért. 
    
Az általában ajándékozási céllal vásárolt gyümölcs ára azonban így is messze elmarad a szintén Hokkaidóról származó Jubari King-sárgadinnye értékétől, amelynek egy 3,7 kilós példányáért néhány hete 1,6 millió jent  fizettek egy árverésen.
 

Ajánló