A Fehér Házban korábban már Gerald Ford, az idősebb George Bush, Bill Clinton is a "nem szép" kezével írt

Obama nem az egyedüli balkezes amerikai elnök

Washington |

Barack Obama elnökké választásával nem csak az afroamerikai, hanem egy másik kisebbség is örülhetett: Obama - mint oly sok elődje - balkezes.

A korábbi elnökök között is jócskán akadtak balogok, s egyes vélemények szerint a nekik tulajdonított sajátosan intuitív és kreatív tulajdonságok éppen most igencsak jól jönnek az Egyesült Államoknak.
    "Balkezes vagyok. Szokjanak hozzá" - mondta büszkén Obama a fotósoknak, amikor először írt alá nyilvánosan egy dokumentumot.
    A Fehér Házban korábban már Gerald Ford, az idősebb George Bush, Bill Clinton is a "nem szép" kezével írt. Közéjük sorolható még a kétkezes Ronald Reagan is. Mellesleg: ha nem az afroamerikai jelölt nyeri a választást, a balkezes elnökök sora akkor is gyarapodott volna John McCainnel.
    A távolabbi elődök között már nehéz balkezeseket találni, mivel régebben a társadalom megbélyegezte az embereknek ezt a csoportját. Amerikában még a XX. században is verés vagy más büntetés fenyegette azt a tanulót, aki nem a jobb kezével írt. Az angolban - miként a magyarban is - számos pejoratív elnevezést találunk a balkezességre.
    "Semmi meglepő nincsen abban, hogy az elnökök között olyan sok balkezest találunk, mivel ezek az emberek verbálisan általában nagyon jól teljesítenek. Kitűnnek abban is, hogy nem szokványos módon közelítenek a problémákhoz. A tudományos dolgozatokban ezért néha +divergens gondolkodóknak+ nevezik őket" - mondta Sam Wang, a Princeton Egyetem neurológiai tanszékének professzora az AFP francia hírügynökségnek adott interjújában.
    Wang szerint a balkezesek a nyelvet a többségtől eltérően agyuknak mindkét féltekéjével dolgozzák fel, ez magyarázza fejlett kommunikációs képességeiket.
    "Mindazonáltal a balkezesek sem egységes csoport. Nemcsak a tehetségesek, hanem például az értelmi fogyatékosok között is nagyobb számban találhatók meg" - tette hozzá.
    A XX. század előtti időkből csak egyetlen balkezes elnökről tudunk, James Garfieldről (1831-1881, hivatalban 1881. március 4-től szeptemberi meggyilkolásáig), aki a legenda szerint képes volt egy időben egyik kezével latinul, másik kezével görögül írni.
    Obama tehát egy elitklub tagja, bár néhány klubtársára - például Oszama bin Ladenre - nyilván ferde szemmel néz. A tagok általában nehézségekbe ütköznek a jobbos világban (lásd. ollók, íróasztalok és még oly sok minden), de maga az új elnök komoly előnyét is élvezte balogságának az egyetemi kosárlabdacsapatban.
    "A balkezesek különböznek a többségtől, gyakran kicsúfolják őket. Kívülállónak érzik magukat. Ez az érzés azonban gyakori a sikeres tudósokban és művészekben. Paradox, hogy végül belőlük lesznek igazi vezetők"- szögezte le Wang.

Ajánló