Immár öt éve folynak kísérletek az aromás textíliák létrehozásával.

Lábszag ellen citromillat

Lisszabon |

Portugál kutatóknak köszönhetően hamarosan megvásárolható lesz a citromillatú zokni.
Korábban is léteztek illatosított képeslapok, folyóiratok, s immár öt éve folynak kísérletek az aromás textíliák létrehozásával.

Portugál kutatóknak köszönhetően hamarosan megvásárolható lesz a citromillatú zokni.
Korábban is léteztek illatosított képeslapok, folyóiratok, s immár öt éve folynak kísérletek az aromás textíliák létrehozásával. A hosszantartó illatot az anyagba beépített aprócska kapszulák révén biztosítják, amelyek, ha megnyomják, vagy megdörzsölik őket, kiengedik a bennük lévő parfümöt - olvasható az American Chemical Society heti összefoglalójában.

A ruhaneműt azonban eddig nem sikerült illatosítani, mivel a mikrokapszulák alapanyaga a formaldehid, amely közismerten toxikus és rákkeltő vegyület.

Alirio E. Rodrigues, a Portói Egyetem kutatója kollégáival egy olyan technológiát fejlesztett ki, amelynek révén az aprócska kapszulákat poliuretán-karbamidból állíthatták elő. Ez egy környezetbarát vegyület, s a belőle készített kapszulák könnyen beépíthetők a textília szálai közé. A kapszulákba egy szerves vegyület - limonén, a narancsolaj fő komponense került, amely nagy mennyiségben megtalálható a citrusfélékben.

A citromillatú zokni mellett az új technológia az alsónemű és egyéb ruhadarabok esetében alkalmazható, hogy elfedjék a kellemetlen testszagot.

Ajánló