Mit olvas Kis Gabriella?

Az íróasztalomon épp három könyv fekszik. Amióta anya lettem, rendszeresen böngészem a gyermekfejlődéssel foglalkozó irodalmat. 

Képarchívum
Az amerikai pszichológus, Alison Gopnik Kis filozófusok című könyve (The Philosophical Baby, New York, 2009) abból indul ki, hogy a gyerekek születésüktől fogva sokkal okosabbak és empatikusabbak, mint feltételezzük. Nagyon konkrét példákon mutatja be, hogyan gondolkodik a gyerek, és az, ami a felnőttek számára gyakran érthetetlen, a kicsik szempontjából rendkívül fontos és logikus. 
 
A második könyv szerzője az osztrák kortárs művész, Andreas Fogarasi, s címe: Vasarely Go Home (Leipzig, 2014). A könyv címét egy valós esemény szolgáltatta: a magyar származású absztrakt festő, Vasarely Viktor 1969-es nagy sikerű budapesti kiállításának megnyitóján a Műcsarnokban Major János konceptuális művész egy cédulára ráírta, hogy „Vasarely Go Home”, amivel a korabeli kultúrpolitikára akart reagálni. Nagyon érdekes olvasmány, a magyar képzőművészeti közeget mutatja be a Kádár-korszakban, és a művészet és politika viszonyát feszegeti.
 
Mivel év közben többnyire szakirodalmat olvasok, a szünidő főleg a prózáé. Most épp a magyar származású német író, Bánk Zsuzsa második regényét olvasom. A Die hellen Tage (Frankfurt a. M., 2011) két lány és egy fiú barátságáról szól, egy délnémet kisvárosban játszódik a 60-as években. Egy barátnőmtől kaptam ajándékba a regényt, és igazán bevált nálam. Ideális lektűr a meleg nyári estékre.
 
Kis Gabriella a pozsonyi Krokus Galéria igazgatója
 

 

Ajánló