Miért lett öngyilkos a Linkin Park világsztárja?

Az alig egy hónapja még Magyarországon koncertező Linkin Park zenekar 41 éves frontembere, Chester Bennington felakasztotta magát. Holttestét helyi idő szerint csütörtök reggel 9-kor találták meg egy lakásban a Los Angeles megyei Palos Verdes Estatesben.

SITA/AP-felvétel

A halál hírét Mike Shinoda, a Linkin Park másik frontembere is megerősítette a Twitteren. Bennington két feleségtől hat gyermeket hagyott hátra. Korábban komoly drog- és alkoholproblémákkal küzdött, a gyermekkorában elszenvedett szexuális zaklatás miatt már az öngyilkosságra is gondolt, de mostanában nem lehetett hallani arról, hogy visszaesett volna. Inkább azzal keltett feltűnést a a sajtóban, hogy jól kiosztotta azokat, akiknek nem tetszett a nemrég megjelent új Linkin Park-lemez mainstream popos hangzása.

Az öngyilkosság okáról egyelőre nincsenek információk, egyelőre a zenekar menedzsmentje sem adott ki hivatalos állásfoglalást. Annyi azonban bizonyos, hogy Benningtont nagyon megviselte barátja, Chris Cornell halála, aki májusban szintén felakasztotta magát egy detroiti hotelszobában zenekara, a Soundgarden koncertje után. „Nem tudom elképzelni azt a világot, amelyben te nem vagy benne. Imádkozom, hogy megtaláld a békét a következő életedben. Köszönöm, hogy az életed része lehettem” – írta május 19-én, Cornell halálára reagálva. Barátja temetésén ő énekelte Leonard Cohen Hallelujah-ját. Sokak szerint beszédes egybeesés, hogy épp azon a napon lett öngyilkos, amikor Cornell 53. születésnapját ünnepelte volna.

A zenészvilágot és a rajongókat sokkolta a hír. A bejelentés után pár órával már több zenész kolléga (Rihanna, Hayley Williams, az Imagine Dragons, Stormzy, a Cypress Hill) és ismert rajongó (köztük Jimmy Kimmel humorista, Dwayne Johnson színész és John Kasich, Ohio állam kormányzója) fejezte ki részvétét. A rajongók elárasztották a közösségi oldalakat Linkin Park-dalokkal és fotókkal. Gyorsan terjed az a felvétel is, amelyen Bennington utolsó színpadi szereplése látható. A zenekar július 6-án lépett fel Birminghamben, ahol ráadásként a Papercut, a legvégén pedig a Bleed It Out hangzott el, ahogy évek óta majdnem minden koncerten. A jövő héten Massachusettsben folytatódott volna a turné.

A Linkin Park (nevüket a Santa Monica-i Lincoln Park iránti szeretetből választották) a hard rock és a power pop elemeit keverte hiphoppal és elektronikus zenével. Chester Bennington három évvel megalalakulása után csatlakozott az addig sikertelen csapathoz, egy lemezcég vezetőjének ajánlására. Már első, 2000 októberében megjelent albumukkal világhírűek lettek. A Hybrid Theoryból 24 millió példány fogyott el, és két Grammy-díjat nyertek vele. Azóta összesen 60 millió lemezt adtak el világszerte.

Bennington két éven át énekelt a Stone Temple Pilotsban is, Scott Weiland helyén, aki ma már szintén nem él, és valószínűleg kábítószer-túladagolásban halt meg. 2005 óta létezett egy másik zenekara is, a Dead by Sunrise, amellyel szintén grunge-os hangzású zenét játszott. Velük egy lemezt adott ki 2009-ben, de folyamatosan érkeztek a pletykák a következő albumról.

KOMMENTÁRUNK A TÉMÁBAN: A ROCKSZTÁR MINT PÉLDAKÉP

Az énekes a lehető legsűrűbb időszakban követte el az öngyilkosságot. A Linkin Park gyakorlatilag év végéig be volt táblázva, világszerte koncerteztek volna. Szlovákiába sosem jutottak el, Magyarországon idén június végén léptek fel először, a soproni VOLT fesztiválon, telt ház előtt. Új videoklipjük (a Talking to Myself című dalhoz) néhány órával Bennington öngyilkossága előtt került fel a YouTube-ra.

Ajánló