Meghalt Paolo Villaggio, alias Fantozzi

Róma |

Elhunyt 84 évesen Paolo Villaggio olasz színész, komikus, akit a közönség a Fantozzi-kultfilmekben szeretett meg, amelyek a háború utáni modern olasz társadalom bürokráciája elé tartottak görbe tükröt.

Paolo Villaggio
Képarchívum

Az olaszok Mr. Beanjeként is emlegetett Villaggio az ANSA hírügynökség jelentése szerint hétfő hajnalban halt meg egy római magánklinikán. A színészt június eleje óta kezelték kórházban.

A hetvenes-nyolcvanas és kilencvenes években forgatott Fantozzi-filmekben Villaggio a csetlő-botló, frusztrált kisembert, Ugo Fantozzit alakította. 

Pályafutása alatt számos nagyszerű rendezővel, köztük Federico Fellinivel dolgozott együtt. Ő játszotta a rendezőóriás utolsó játékfilmje, A hold hangjai egyik főszerepét. 1992-ben a Velencei Filmfesztiválon életműdíjjal tüntették ki. 2000-ben pedig színészi életművéért Locarnóban megkapta az Arany Leopárd-díjat. 

Paolo Gentiloni olasz kormányfő Twitteren közzétett méltatásában "rendkívüli komikus tehetségnek" nevezte, aki olaszok nemzedékeit tanította meg ráébredni a hibáikra.

Ajánló