Verdák 3.: működik a Pixar-varázs

Régóta tudjuk, hogy egy animációs film leginkább akkor működik, ha a gyerekek mellett a felnőttekhez is tud szólni.

A Verdák 3-ban Villám McQueen már nem annyira legendás
Fotó: Saturn

Ebből a szempontból a Pixar-alkotások mindig is ügyesen teljesítettek: nem kell minden idők legjobb meséjéig, a Toy Story-ig visszamenni, elég például a 2006-os Verdákra gondolni, amely beszélő autók segítségével szólt kitartásról, tiszteletről, szóval olyan témákról, amelyek miatt érdemes moziba járni. Más kérdés, hogy a folytatás, a parodisztikus kémfilmként is felfogható Verdák 2. nem volt valami izgalmas próbálkozás, így most minden kocsirajongó gyerek és felnőtt örülhet, hiszen a harmadik részre szerencsére visszataláltak a készítők az alapokhoz.

Azért jó film a Verdák 3., mert látszólag egyszerű, gyermeteg történetbe csomagol igazán fontos kérdéseket: megint itt van a legendás versenyautó, Villám McQueen, aki immár nem is annyira legendás, és egy csúnya baleset után felmerül, hogy talán a pályájának is vége. Könnyű ebből kitalálni, hogy az új Pixar-mozi a kiöregedésről, az elmúlásról fog szólni, de okosan egyensúlyoz egy vékony mezsgyén, vagyis nem annyira komor, hogy a fiatalok szomorkodva meneküljenek a teremből.

Brian Fee rendező részint tehát visszatér a sikeres első részhez, csak míg akkor McQueen képviselte a modernséget, most valamennyire az ő hattyúdalát látjuk. Persze, nem ennyire sötét ez a mozi, amely még egy csodás új női karaktert is ad a franchise-nak, és közben viccesen reflektál arra, hogy a Pixar tulajdonképpen degeszre keresi magát a Verdákhoz kapcsolódó ajándéktárgyakból, ruhákból, meg mindenféle kiegészítőkből – éppen úgy, ahogy a film főhőse.

Ha nagyon kekeckedni akarnánk, azt is mondhatnánk, hogy elkészült a Verdák 1. újratöltött változata, megint vannak autós poénok, ismét átéljük Villám jellemfejlődését, szóval jelentős változásokra nem kell számítani. Tényleg nem kell, ám mégis: a Verdák 3. úgy beszél a mindenkit érintő kérdésekről, hogy nehezen tudjuk kivonni magunkat a hatása alól. És ezt jó kimondani a középszerű második rész után.

Gera Márton

Verdák 3. (Cars 3). Amerikai családi animációs film, 2017, 109 perc. Rendezte: Brian Fee.

Címkék 

Ajánló