Feltámadt a múmia, de minek?

Lehetett volna ez egy jó film: elvégre az eredeti, Brendan Fraser-féle A múmia-sorozat is szerethető volt, ezt felújítani pedig nem ördögtől való elképzelés akkor, amikor remake-ekkel és rebootokkal van tele Hollywood. 

Ahmanet (Sofia Boutella), a legújabb múmia
TASR/AP-felvétel
A múmia (The Mummy)

Amerikai kalandfilm, 110 perc, 2017.

Rendezte: Alex Kurtzman

Szereplők: Tom Cruise, Annabelle Wallis, Sofia Boutella.

Csak a próbálkozás nagyon félresikerült, ugyanis A múmia visszatérése egyáltalán nem lett élvezetes mozi, még csak könnyed nyári közönségfilmként sem állja meg a helyét.

Valójában egy közel kétórás katyvaszt nézünk, és vélhetőleg Alex Kurtzman rendező sem tudta, kalandfilmet, netán horrort vagy esetleg belevaló akciómozit akar-e. Tény, hogy A múmia nem indul rosszul: a műkincslopásban igen járatos Nick és csapata most éppen Ahmanet egyiptomi hercegnő szarkofágját tenné magáévá, de már a repülőgépen furcsaságok történnek, és láss csodát, a gonosz tetem nemsokára életre kel, majd pusztításba kezd a világban. Ami viszont ezután történik, az szinte értelmezhetetlen: furcsa ugrándozások, megmagyarázatlan motivációk, zavaros cselekmény, amelynek egy pontján még maga Dr. Henry Jekyll, Stevenson rémregényének hőse is feltűnik. A néző egy idő után mindössze egyetlen kérdést tesz fel: ezt komolyan gondolták? Az a legnagyobb baj Kurtzman próbálkozásával, hogy leginkább talán horrorfilmet akart csinálni, és ennek megfelelően tengernyi vér folyik a vásznon, sötétben támad a múmia, ám mindez mégis hiteltelen. Hiába a pörgős tempó, hiába látványos, ahogy Ahmanet végigszáguld London városán, ha emögött nincs egy jól összerakott sztori, ami miatt azt éreznénk, hogy szeretnünk kell ezt a filmet.

A korábbi A múmia-mozikat azért lehetett kedvelni, mert lazák voltak, árasztottak egyfajta Indiana Jones-hangulatot, és a poénok is ültek. Poénok ugyan most is akadnak, csak működni nem működnek, ahogy a főszereplőt alakító Tom Cruise is kissé idegenül mozog a vásznon. Talán már a forgatáskor sejtette, hogy A múmia egy sikerületlen alkotás lesz, amely teljesen feleslegesen készült el.

Gera Márton

Címkék 

Ajánló