A magyar formatervezést bemutató kiállítás nyílt Pozsonyban

Pozsony |

A magyar kreativitást és formatervezést bemutató kiállítás nyitottak meg kedden Pozsonyban, a vasárnap kezdődött Magyar Kulturális hét keretén belül.

Fotó: MTI

A Shaping Hungary - Design in the 21st Century című utazó kiállítás néhány tucat különböző léptékű alkotáson keresztül mutatja be a mai magyar fiatal formatervezők, feltalálók és mérnökök ötleteit, alkotásait. A kiállítás, amelyet Pozsonyban a Bratislava Design Week 2017 keretén belül rendeztek, a Külgazdasági és Külügyminisztérium, a Magyar Formatervezési Tanács és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem közös szervezésű tárlata.

A vándorkiállítást, amely már nyolc európai városban járt, és legutóbb Lengyelországban láthatta a közönség, Hammerstein Judit külföldi magyar intézetekért és nemzetközi oktatási kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár nyitotta meg.

"A magyar kreativitásnak, leleményességnek, technológiai innovációnak nagy hagyományai vannak, egészen a 19. századig visszanyúlóan" - hangsúlyozta megnyitójában a helyettes államtitkár. A mostani tárlat a kortárs magyar dizájnt mutatja meg úgy, hogy közben viszonyul a magyar formatervezés hagyományaihoz - tette hozzá.

A kiállítás, amely június 11-ig lesz megtekinthető a pozsonyi Erdődy-palotában lévő Zoya-galériában, a pozsonyi Magyar Kulturális Hét programsorozatának része. A kulturális hetet hagyományteremtő s egyidejűleg hiánypótló céllal hozták létre 2014-ben. A Magyarország pozsonyi külképviselete és a Pozsonyi Magyar Intézet által szervezett programsorozat mára az egyik legkedveltebb nyári nyilvános rendezvénnyé nőtte ki magát Pozsonyban. Idei évada Bogányi Gergely Liszt- és Kossuth-díjas zongoraművész nagy sikerű koncertjével kezdődött vasárnap este. A fesztivál vasárnapig tart, bőséges programkínálata a kultúra szinte minden ágát lefedi.

Ajánló