Zúzda igen, cselló igen, X-Faktor nem

Inkább a zúzós, rockosabb bulikat kedvelik, de nem állnak távol tőlük a lágyabb hangzások sem, egy- egy akusztikus dalukban olykor még a cselló is felcsendül. Osváth Lajossal, a komáromi Aylen's Fall együttes basszusgitárosával beszélgettünk arról, mennyire van köze a tehetségkutatóknak a tehetséghez, miért nehéz kijutni egy kevésbé ismert zenekarnak a nagyobb fesztiválokra, és hogy miben változott meg a Sziget az utóbbi húsz évben.

Osváth Lajos, a komáromi Aylen's Fall basszusgitárosa
Fotó: aylensfall.com

Mi újság a zenekarral? Sokáig új dobost kerestetek.

Igen, nagyjából fél évig nem volt dobosunk, miután Milan Severný távozott a zenekarból. Ezalatt jórészt akusztikus koncerteket adtunk. Aztán egy éve, három nappal a Komáromi napok előtt lépett be a bandába Mike Šrámek. Nagyjából két és fél próba után máris élesben nyomtuk. Azóta volt már jó pár koncertünk, a legnagyobb Győrben, az Aurora karácsonyi buliján. Legutóbb pedig a haverzenekarunkkal, a Renton and the Error Jammel léptünk fel Somorján, a Moziban. Mostanában szeretnénk végre összehozni egy lemezt, ehhez próbálunk támogatókat szerezni. Folyamatosan írunk új dalokat, vannak olyanok is, melyeket már Mike-kal közösen készítettünk. Néhány akusztikus dalba pedig beszállt Rácz Csabi is, a Szlovák Filharmonikusok csellósa. Ilyen például a Riddance, amelyhez klip is készült Molnár Csaba rendezésében.

Mik a terveitek a nyárra? Hogy álltok a fesztiválokkal?

Gombaszögre visszajáró vendégek vagyunk, idén is adunk ott egy akusztikus koncertet.  Tervben van a MartFeszt is, ahol, ha minden igaz, idén több teret kapnak a helyi zenekarok. A jövőben pedig szeretnénk nagyobb fesztiválokra is eljutni.

Mit kell tennie egy kevésbé ismert zenekarnak ahhoz, hogy felléphessen például a Szigeten?

Azt jó lenne tudni... Szerintem a Szigeten fellépési lehetőséghez jutni leginkább személyes összeköttetés útján lehet, vagy pedig úgy, hogy felfigyel az adott bandára a szervezőbrigád, mert olyan nagy a ranjongótábora, olyan sok embert képes megmozgatni. Aztán van még a Nagy-Szín-Pad! című verseny, amelynek a győztese felléphet a Sziget, a VOLT és még pár fesztivál nagyszínpadán. A tehetségkutatókkal viszont mi kicsit óvatosak vagyunk. A legtöbbel ugyanis szerintem az a helyzet, hogy olyan előadókat keresnek, akik többé-kevésbé tehetségesek ugyan, de egyben „formázhatók“ is. Az X-Faktorba például hívtak minket is, nem is egyszer, de ezekre a tévés, sztárgyár beütésű tehetségkutatókra mi nem igazán vagyunk kaphatók.

Szakmai tehetségkutatókon ugyanakkor ti is részt vesztek.

Igen, tavalyelőtt például a Budapest Music Expo Öröm a zene! című tehetségkutatóján harmadik helyezést értünk el. Az első három zenekart akkor be is ajánlották a nagyobb kluboknak meg a Sziget Produkciónak is, de mi éppen ezután maradtunk dobos nélkül, talán ezért nem kerestek meg végül. Viszont az is benne lehet a pakliban, hogy a Szigeten a kezdő vagy a kevésbé ismert zenekarok esetében inkább a külföldieket részesítik előnyben a helyiekkel szemben. A mostani dobosunk, aki bluesbandákban is játszik, például korábban fellépett már itt, de nem velünk, hanem egy angliai bluesgitárossal. Szóval egy kicsit meg vagyunk lőve ebből a szempontból.

Te egyébként mennyire vagy fesztiválózó típus?

Régebben volt olyan nyár, hogy egyik fesztiválról mentem a másikra, most, hogy már családom van, meg sok a munka, ez nyilván nehezebben megvalósítható. Igazából 13-14 éves korom óta rendszeresen látogatom a környékbeli fesztiválokat. Már az első zenekarommal is felléptünk anno néhány helyen, például a Klikkfeszten, vagy a Rómeó Vérzik Táborban. A Szigeten először 1998-ban jártam, amikor még az élő zene dominált, és csak egy house-techno sátor volt. Pár év után, amikor visszatértem, ez már eléggé megváltozott.

Mi a legjobb fesztivál- vagy koncertélményed a közelmúltból?

Az amszterdami Dave Matthews Band koncert. Ez az egyik kedvenc zenekarom, és már nagyon régóta el akartam jutni rájuk, most végre sikerült.  Négy napot töltöttünk Amszterdamban a  gitárosunkkal, Miróval (Miro Schulcz). Benéztünk a De Plugba is, ami egy nagyon híres hangszerüzlet, sok híresség látogatja. Nagyon jó érzés volt ugyanazokat a gitárokat kipróbálni, amelyeket előttem néhány héttel például Flea is pengetgetett. Miróval választottunk is magunknak egy-egy hangszert. Egyszer, ha majd lesz egy zsák pénzünk, vissza is megyünk értük.

Bővebb infó a zenekar nyári fellépéseiről a honlapon, illetve a Facebookon.

Ajánló