Magyar krimi skandináv klisékkel

Nehéz megmondani, mikor készült utoljára igazán jó magyar krimi; olyan, amely alatt tövig rágtuk a körmünket. 

A tökéletes gyilkos

Magyar krimi, 98 perc, 2017.

Rendezte: Pacskovszky József

Szereplők: László Zsolt, Hőrich Nóra Lili, Szabó Kimmel Tamás, Szabó Győző, Nagypál Gábor

Talán Gigor Attila A nyomozója volt a legutóbbi sikeres kísérlet, amely azt is megmutatta, hogy a bűnügyi filmhez nem feltétlenül kell túl látványos akció, hangos lövöldözés, elég a lelkekben zajló dráma is. Sajnos a műfaj nem köszönthet friss üdvöskét A tökéletes gyilkos személyében, mert az új magyar krimi minden, csak nem izgalmas alkotás.

Szó se róla: Pacskovszky József rendezése látszatra teljesen rendben van, a helyenként sejtelmes operatőri beállítások a krimi műfaját idézik. Ám gyorsan kiderül, hogy az „idézetet” itt bizony szó szerint kell értenünk, különösebb meglepetésekre, eredeti megoldásokra nem számíthatunk: A tökéletes gyilkos a skandináv noirokból, a tévés akciófilmekből és a viszonylag hosszú ideig futó Tűzvonalban sorozatból összetákolt valami. Adott a nyomozó, aki nagyon szenved a lánya halála után, önmarcangolása alkoholban ölt testet. Azonban hirtelen megjelenik a múltból Petra, akit most gyilkossággal vádolnak, és akinek esetleg köze lehet Kamenár detektív lányának a halálához. Lehetett volna ebből egy feszültséggel teli mozi, ha nem próbálnának meg mindent a szánkba rágni, és ebből nem az fakadna, hogy már a film felére magunk is kezdjük kapiskálni, mi lehet a háttérben – a tippünk sajnos bejön.

Felmondja a kötelezőt Pacskovszky filmje – van benne autós üldözés, megannyi bűnöző, lecsúszott zsaru, sok-sok lelkizés –, viszont semmi újat nem mutat ez a mozi annak, aki életében elolvasott már, mondjuk, egy Jo Nesbø-regényt. A legfájóbb mégiscsak az a néhány erőteljes logikai bukfenc, amellyel a cselekmény során találkozunk, és amelyek azt a meggyőződést erősítik, hogy egy sikerületlen mozit nézünk.

Nagy kár, mert a színészek mindent megtesznek: a Kamenárt játszó László Zsoltot jó végre valódi főszerepben a vásznon látni, ahogy Hőrich Nóra Lili sem rossz választás a démoni (?) nő szerepére. Hogy A tökéletes gyilkos nem lett jó film, nem rajtuk múlott.

Gera Márton

Címkék 

Ajánló