Toni Erdmann, Menzel és Mokos egy filmben

Pozsony |

A napokban elkezdődött Martin Šulík A tolmács (Tlmočník) című új filmjének a forgatása.

Martin Šulík hat év után újra forgat
Gabriel Kuchta felvétele

A komikus és drámai szituációkat váltakoztató alkotás egy furcsa páros kalandjait meséli el: egy régi, második világháborús történet felelevenítése kapcsán találkozik Ali, az aszketikus tolmács és Georg, az alkoholista osztrák bonviván, hogy együtt induljanak a mindkettőjük családjának sorsát meghatározó múlt nyomába. Miközben Szlovákiát keresztül-kasul bejárva az egykori események tanúit keresik, a két idősödő, nagyon különböző vérmérsékletű férfi fokozatosan egymáshoz is megtalálja az utat.

Ali szerepében Jiří Menzel világhírű cseh rendező áll kamera elé, Georgot pedig az a Peter Simonischek alakítja, akit egyebek mellett a tavalyi év egyik hangos európai filmsikere, a Toni Erdmann című német groteszk komédia főszereplőjeként ismert meg a szélesebb közönség. A tolmács című film szereplőgárdájához többekkel együtt Mokos Attila, a Komáromi Jókai Színház művésze, Zuzana Mauréry és Eva Kramerová is csatlakozik. A stáb a következő hetekben nemcsak a fővárosban forgat, hanem Besztercebányán, Zsolnán, Rózsahegyen, Németlipcsén is megfordul.

Martin Šulík ez alkalommal is Marek Leščák forgatókönyvíróval dolgozott – vele együtt készítette el legutóbbi játékfilmjét, a 2011-ben bemutatott Cigányt is.

A tolmács várhatóan 2018 tavaszán kerül a mozikba. (SITA, as)

Ajánló