Dicséri a német sajtó a szlovákiai magyar színésznőt

Minden idők egyik leggyengédebb történetét beszéli el egy olyan környezetben, amelynél erőszakosabbat alig lehet elképzelni – írta a német sajtó Enyedi Ildikó Testről és lélekről című alkotásáról, amely a Berlinale versenyében debütált. Nem fukarkodtak a dicsérő szavakkal a női főszereplő, Borbély Alexandra játékát értékelve sem: „ez az arc a megható érzékenység derűs fényével ragyogja be a filmet és az egész fesztivált”.

Morcsányi Géza, Tenki Réka, Enyedi Ildikó, Borbély Alexandra és Nagy Ervin a Berlinale vörös szőnyegén
TASR/AP-felvétel

A Katona József Színház fiatal művésznője – aki Nagycétényből a komáromi Selye János Gimnáziumot útba ejtve jutott be a budapesti Színművészeti Egyetemre, majd a 2012/2013-as évadtól az egyik legrangosabb magyar társulatba – korábban is feltűnt már néhány filmben: láthattuk például Fazekas Csaba Swing című romantikus vígjátékában vagy a Csányi Sándor főszereplésével készült Coming outban. Enyedi Ildikó rendezése azonban teljesen új fejezet, új tapasztalat a számára.

„Csodálatos dolog a színésznek, ha jól megírt forgatókönyvet kap a kezébe, jó szerepekkel. Mária karaktere nagyon különbözik tőlem. 30 éves szűz, végtelenül zárt személyiség autisztikus jegyekkel. Egy színésznő a nőiségével, a szexualitásával is dolgozik – ez is a feladata. Itt pedig éppen az volt a kihívás, hogy ezt a fajta kisugárzást eltüntessem, hiszen Máriának még nem lehet fogalma az érzékiségről. Végtelenül visszafogottan kellett megmutatnom magamat, tulajdonképpen eszköztelenül. Nehéz munka volt, de Ildikó végig érzékenyen, jó irányba terelt. Azt gondolom, a végeredmény is bizonyítja: nem csak olyan szerepeket kaphat a színész, amelyek a külső jegyek alapján eleve illenek hozzá” – mondja a színésznő.

A Testről és lélekről alapgondolata az, lehetséges-e, hogy két ember, akiknek semmi közük egymáshoz, éjjelente ugyanazt az álmot álmodják, s miközben szarvas formájában egyre közelebb kerülnek egymáshoz, hús-vér valójukban ugyancsak nehezen találják az utat egymás felé. Mindeközben az összetett érzelmekből felépülő belső világok képei mellett ott van a realitás: a vágóhíd sokkoló közege. Ide kerül új minőségellenőrként a zárkózott, senkivel sem barátkozó Mária, s itt figyel fel rá Endre, a korosodó, bal karjára béna gazdasági vezető. Akit egy „abszolút civilben”, Morcsányi Gézában, a Líra Kiadói Csoport igazgatójában lelt meg a film rendezője. „Csupa új dologgal találkoztam a filmmel kapcsolatban, ez a helyzet is ilyen volt – jegyzi meg partnerével kapcsolatban a női főszereplő. – A forgatás során Géza is, én is inkább Enyedi Ildikóhoz kapcsolódtunk, hiszen nagyon sok magányos jelenetünk van. De a közös munka során abszolút figyeltünk egymásra. Nagyon fegyelmezetten tette a dolgát, talán csak a felvételek technikai része okozott gondot neki. Meg is kért viccesen, hogy tanítsam meg »jelbe állni«, hogy ne nézzen állandóan lefelé…”

Enyedi Ildikó fanyar humorú szerelmes filmjét – amely a magyar mozikban március 2-ától látható – a szereplők is elkísérték a berlini világpremierre: „Egy hosszú hétvégét töltöttünk Berlinben. Olyan élmény volt, amiben eddig nem volt részem. Egy színésznek ez maga az álom: nemcsak a vörös szőnyeg, hanem ahogy a filmet vette a közönség, ahogy szinte együtt lélegeztünk. És persze utána a sok dicséret, a külföldi kritikák – meséli élményeiről a színésznő. – Múlt pénteken volt a bemutató a Berlinale Palace-ban, limuzinnal érkeztünk meg a helyszínre, ahol rengeteg fotós, autogramkérő várt ránk. A vetítés előtt bemutatták Enyedi Ildikót, aztán fokozatosan minket is. Utána együtt néztük a filmet 1600 emberrel. Nem nagyon szeretem visszanézni magamat. A filmet először az első novemberi stábvetítésen láttam. Nem tudom, lehet, hogy a fesztivál hangulata tette, lehet, hogy a profi technika, de most még jobbnak találtam. A főcím után következett a taps, aztán a szervezők a függöny elé szólították Ildikót, majd minket is egy meghajlásra.”

BERLINALE - A TESTRŐL ÉS LÉLEKRŐL NYERTE A LEGJOBB FILMNEK JÁRÓ ARANY MEDVÉT

A hetet már Budapesten töltötte Borbély Alexandra: a Katonában jelenleg Máté Gáborral próbál. Ezen a hétvégén két előadása is van, így nem készül vissza a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál záró rendezvényére. Pedig, ha a sajtóvisszhangból indulunk ki, akár érdekelt is lehet: több filmes szakújságíró az Ezüst Medve lehetséges várományosai között méltatta az alakítását. A 67. Berlinale díjkiosztó gálát ma este rendezik meg.

Ajánló