A sötét ötven árnyalata a szenvedés két órája

„Téged akarlak, teljesen” – mondja ezt a végtelenül bárgyú mondatot a főhős a film elején, és már ekkor érezhetjük, hogy minden elveszett:

Christian Grey (Jamie Dornan) és Anastasia (Dakota Johnson) újra együtt
TASR/AP felvétel

a mamipornó második részének jelenetei éppen olyan szenvedést fognak okozni a nézőnek, mint két évvel ezelőtt az első felvonás, A szürke ötven árnyalata. Amely minden volt, csak érzéki és romantikus nem, a rendező pont azt hagyta ki, ami E. L. James könyvtrilógiájában helyenként megmutatkozott: az iróniát.

Bár a direktor új lett (James Foley), semmi nem változott. A sötét ötven árnyalata ostoba, kínos és semerre sem tartó alkotás lett, amelyben a cselekményszálak pusztán azért vannak, hogy egy-egy hangos aktusba torkolljanak. Így hiába indul némileg biztatóan a mozi (Anastasia és a gazdag, szadista hajlamokkal megáldott Christian Grey éppen nincsenek együtt, a lány egy kiadónál dolgozgat, ám mindketten vágyódnak a másik után…), ha percenként kiderül, hogy egyik bonyodalomból sem lesz semmi, hiszen itt csak a szex számít. Viszont ameddig eljutunk az együttlétekig, végig kell hallgatnunk az értelmetlen dialógusokat és az olyan mondatokat, mint például hogy „te megtanítottál dugni, ő megtanított szeretni”.

A sötét ötven árnyalata meg sem próbál valamit is árnyalni, pedig lehetőség volna rá. A karaktereket már az első pillanattól kezdve jókra és rosszakra osztja: a kiadóvezetőről kiderül, hogy Anára hajt, a volt barátnő csak ármánykodni képes, a másik ex még gyilkolni is akar. Azonban mindezt nem lehet komolyan venni, mert Mr. Grey (Jamie Dornan üres tekintettel játszik végig) lezuhanhat, Anastasiára (Dakota Johnson bájosan súlytalan alakítása) fegyvert foghatnak, a végén úgyis közösen hemperegnek majd a vörös szobában, ahol a lány úgy szenved a szexuális segédeszközöktől, mint a néző ettől a filmtől.

Aztán jön a szappanoperákra hajazó, a szerelem mögött leselkedő ármányt egy ismeretlen férfi képében felmutató befejezés, és utána következik a mozi legjobb pillanata: a stáblista. Amely itt és most egy kisebb megváltást jelent.

Gera Márton

A sötét ötven árnyalata (Fifty Shades Darker). Amerikai romantikus dráma, 118 perc, 2017. Rendezte: James Foley. Szereplők: Dakota Johnson, Jamie Dornan, Kim Basinger.

Ajánló