Újratemetik Zoltánt a Jókai Színházban

Komárom |

Zelei Miklós Zoltán újratemetve című „tragigroteszkjével” vendégeskedik pénteken a Beregszászi Illyés Gyula Színház társulata a Komáromi Jókai Színházban.

Juhos Zoltán augusztus 3-án indult útnak, 45 nap alatt tette meg a Szent Jakab utat
A szerző felvétele

A 19 órakor kezdődő előadás rendezője Vidnyánszky Attila, a budapesti Nemzeti Színház igazgatója.

Zelei Miklós az idestova húsz éve folyó különös határkutatása tapasztalatait gondolja tovább színpadi művében. A kettézárt falu című dokumentumregénye Nagyszelmenc és Kisszelmenc szétválasztásának abszurd történelmi hátterét, részleteit tárja fel, a Zoltán újratemetve pedig drámai formában mesél az elszakadásról, s annak tragikomikus következményeiről, az otthon és otthontalanság kérdéséről, a kis nemzetek és kis emberek kiszolgáltatottságáról.

Történelem a kisemberre vetítve, Rómeó és Júlia a vasfüggöny két oldalán: egy beteljesületlen, tragikus szerelem groteszk története két felvonásban a Szovjetunió nyugati határán a II. világháború végén és a birodalom fennállásának utolsó nagy telén, majd a felbomlása után. A Szovjetunió nyugati vasfüggönyének tövében járunk: a szovjet–csehszlovák, majd ugyanitt, de már az ukrán– szlovák határon, a világhírűvé vált kettézárt falu színpadi országhatárán.

A megboldogult Zoltán Zoltánovics Zoltánt – aki állampolgárságát tekintve szovjet, nemzetiségére nézve magyar, egyébként pedig kiváló borjúgondozó – végakaratának megfelelően családja a határ túloldalán, a Csehszlovákiában lévő temetőben, néhai menyasszonya, Kapusi Júlia mellé szeretné eltemetni, aki abba pusztult bele, hogy vőlegényét 1944-ben a lakodalmukról hurcolták el a Gulágra. A temetési menet számára azonban nem nyílik meg sem a vasfüggöny, sem a hivatalos határátkelő. A halottat a határvédelmi szervek letartóztatják, s a helyőrség udvarán temetik el. A rendszerváltáskor innen hantolja ki a család, hogy menyasszonya mellett újratemesse, ami ezúttal sem sikerül… Hogy miképpen nem és miért nem, azt mutatja meg a Beregszászi Illyés Gyula Színház fekete humorban bővelkedő, az elmulasztott lehetőségekre is rámutató groteszk játéka. (jsz, ú)

Ajánló