Bowie nem búcsúnak szánta utolsó klipjét

London |

A David Bowie lakóhelyéhez közeli Brixton Academy adott otthont vasárnap annak a 70. születésnapi koncertnek, amelyet Tony Visconti producer szervezett, és amelyen olyanok énekeltek Bowie-szerzeményeket az énekes zenekarának kíséretében, mint Gary Oldman, a La Roux duó, Simon Le Bon, a Spandau Ballet tagjai vagy Joe Elliott a Def Leppardból.

TASR/AP-felvétel

David Bowie ma egy éve hunyt el, két nappal 69. születésnapja után. Visconti azért választotta a január 8-i dátumot, mert Bowie életművét akarta ünnepelni, nem a halálára emlékezni és emékeztetni. 

Ugyanez volt a célja a BBC televíziós csatornának is, ahol Bowie meg nem ért 70. születésnapjának előestéjén debütált a rocksztár utolsó öt évét feldolgozó dokumentumfilm. A David Bowie: The Last Five Years annak a három évvel ezelőtti Five Days című dokumentumfilmnek a folytatása, amely Bowie merész zenei váltásait és karrierjének meghatározó pontjait mutatta be, a hatvanas évek végétől 1983-ig. A rendező is ugyanaz: Francis Whately. 

A zenésztársakat, barátokat és kritikusokat megszólaltató filmből kiderül, hogy Bowie alig három hónappal halála előtt tudta meg, hogy rákos, és csak néhány embernek beszélt betegségéről. A halála előtt két nappal megjelent Blackstar albumon dolgozó zenészek közül is csak páran tudták, hogy az énekes gyógyíthatatlan. 

Johan Renck rendező szerint Bowie nem búcsúnak szánta utolsó, ágyban fekvős klipjét, a Lazarust, mert az ágy ötletét egy héttel azelőtt találta ki, hogy megkapta volna a végleges diagnózist. A forgatást viszont azon a napon kezdték el, amikor orvosai közölték az énekessel, hogy nem használt a kezelés, és hamarosan meg fog halni. Ezt egyébként maga Renck is csak jóval később tudta meg. (juk)

Ajánló