Felrobban a vászon

Ha valaki töménytelen akcióra, robbanó ágyúgolyókra és remek csatajelenetekre vágyik, ne gondolkozzon tovább: A Nagy Fal az ő filmje.

A Nagy Fal szemkápráztató film
A Nagy Fal szemkápráztató film
Fotó: CinemArt SK
A Nagy Fal (The Great Wall)
Amerikai–kínai kalandfilm, 2016, 104 perc. Rendezte: Csang Ji-mou. Szereplők: Matt Damon, Pedro Pascal, Willem Dafoe, 
Tian Jing.
 Aki viszont szereti, ha nem csupán a szemet, hanem az elmét is elkápráztatják a moziban, az alighanem csalódni fog.
 
Pedig Csang Ji-mou rendezése csodásan indul: egy látványos háborús jelenettel, amelyben a szörnyektől kezdve az elszánt kínai katonákig minden a helyén van. A történet egyszerűsége, a valóságtól való elrugaszkodása rögtön nyilvánvalóvá válik, de még így is élvezzük a kezdeti pillanatokat. Történelmi fantasy–kalandfilm ez a mozi, amely arról szól, hogy egyedül a kínai nagy fal tudja megóvni a fővárost a 60 évente érkező szörnyek inváziójától, csak hát ezek a borzalmas állatok egyre okosabbak lesznek, így kérdés, meddig tartható még a védvonal. A Nagy Fal kezdetben olyan mértékben adagolja a feszültséget és emeli a tétet, hogy nem is foglalkozunk a gyengécske sztorival. Egyszerűen jó nézni, ahogy több ezer harcos mozog a vásznon, ahogy a szörnyek szaladnak fel a falra, és közben még szerelem is szövődik a női parancsnok (Tian Jing szerethető alakítása) és az odatévedt katona között (ez utóbbit Matt Damon játssza, aki a haját is megnövesztette a szerep kedvéért).
 
Látványos a film, és még az sem zavaró, hogy a jelenetek nagy részén meglátszik, számítógépes technológiával készült. Azonban a mozi második felére kiderül: a forgatókönyvíróknak nem maradt ötlete, a cselekmény egyszerűen alig akar haladni, és a cél csak annyi lesz, hogy el kell pusztítani a szörnyek vezetőjét. Ez pedig édeskevés. Hiányzik, hogy részletesebben elmeséljék a hátteret, mert az a magyarázat igen gyenge, hogy ezek a csúfságok az egykori császár kapzsiságát bosszulják meg.
Amennyire jól indul A Nagy Fal, annyira gyengén ér véget, és válik egy tipikus, elkent hollywoodi mozivá. Így azzal az érzéssel jövünk ki a teremből, hogy láttunk egy szemkápráztató filmet, amely lehetett volna jobb is. Mindössze a cselekményt kellett volna okosabban kitalálni hozzá.
Gera Márton
 

Ajánló