Éjszakai ragadozók: véres bosszúmese

Tom Ford nagyon érti, hogyan kell valóság és fikció elegyére épülő mozival átvágni, orránál fogva vezetni a nézőt, hogy filmje alatt mégse vacakul, hanem jól érezze magát. A divatszakmából érkezett rendező nagyon tud hatásosan történetet mesélni, ízléses látványt teremteni – nem véletlen, hogy idén a velencei filmfesztiválon az Éjszakai ragadozókért megkapta a Zsűri Nagydíját.

Susan Morrow (Amy Adams) a film nyitójelenetében
Fotó: CinemArt SK
Éjszakai ragadozók

Eredeti cím: Nocturnal Animals

Szlovák cím: Nočné zvieratá

Színes amerikai thriller, 2016, 117 perc

Rendező: Tom Ford

Forgatókönyvíró: Tom Ford

Operatőr: Seamus McGarvey

Zene: Abel Korzeniowski

Szereplők: Jake Gyllenhaal, Amy Adams, Isla Fisher, Armie Hammer, Aaron Taylor-Johnson, Michael Shannon

Az Éjszakai ragadozókban Tom Ford valós és fikciós sztorit mixel, filmet jelenít meg a filmben. A filmbéli film műfaja – képi világa, hangulata, ritmusa – ráadásul merőben más, mint a kereté. Elegáns, artisztikus környezetben bonyolított lélektani drámába illeszt bele egy kies vidéken zajló nyers, kegyetlen krimit.

Megragadó zenei akkordokkal és döbbenetes látvánnyal nyit az Éjszakai ragadozók. Testes, lógó hájukat remegtető pucér hölgyek váltják egymást egy pódiumon, piroslámpás házba illő buja vörös függönyök előtt. Mielőtt azonban a nézőnek elmenne a gusztusa, vált a kép. Szerencsére nem egy lepukkant varietében folytatódik a film, hanem egy előkelő kortárs művészeti galériában. A mezítelen hölgyek fellépnek az üvegállványokra, és ilyen-olyan pózokban mozdulatlanná merevednek. Innentől kezdve nincs közük a történethez (szerencsére kimúlnak a filmből – a sztoriba ekkor belépők ízlésére utal csupán addigi jelenlétük).

A dúsgazdag Susan Morrow (Amy Adams) rendezte a kiállítást, amelynek megnyitóján sznob dúsgazdagok társaságában az a beszédtéma, hogy a feleség számára milyen előnyei vannak az olyan házastársi kapcsolatnak, amelyben a férj homoszexuális. Susan a második férjét fogyasztja, a társadalmi elitbe tartozva arisztokratikus életvitelt folytatnak, mindenük megvan, de a kapcsolatukból kikoptak a gyengéd érzelmek. A kiállításmegnyitó másnapján Susan egy csomagot kap exférjétől, Tony Hastingstől (Jake Gyllenhaal). Az ő legújabb regényének kéziratát rejti a csomag. A csatolt kísérőlevélben a férfi arra kéri volt feleségét, olvassa el amit írt, már csak azért is, mert a regényt neki ajánlja (lényeges az ajánlás, sok mindent megmagyaráz). Susan belekezd a kézirat olvasásába. A vadregényes mű Edward Sheffield – őt ugyancsak Jake Gyllenhaal játssza – tragikus végű nagy utazását meséli el. A regényt természetesen nem felolvasással, hanem filmes változatában ismerjük meg. Azzal kezdődik a történet, hogy Edward Nyugat-Texasba indul feleségével és kamasz lányával. A csodásan fényképezett texasi tájban kocsikázva megtámadja őket egy banda. Feleségét és lányát elrabolják, őt pedig véresre verve kiteszik a pusztaságban. A regény, vagyis a film a filmben mindvégig izgalmas, erős töltetű energiákat mozgat. Minél többet olvas el Susan a kéziratból, annál inkább szenved, mert visszaemlékezve szakítása, válása okaira, rádöbben: a kegyetlen mese exférjéről, róla és lányukról szól, és nem más, mint elhagyott férje bosszúja. (Susan emlékei harmadik síkkal bonyolítják a szaggatott cselekményfolyamot.) Tom Ford az Éjszakai ragadozókkal próbára teszi a nézőt: számít a kreativitására, hogy a váltogatott síkokból összerakja az egyenes vonalú narrációt.

Ajánló