Jó üzlet a háború

Todd Phillips Haverok fegyverben című filmje olyan, mintha A Wall Street farkasa (Martin Scorsese) kisöccse lenne. Próbálja elérni a nagy előd szintjét, de mindenből egy kicsit kevesebbet mutat. 

Jonah Hill és Miles Teller is remek teljesítményt nyújt Todd Phillips legújabb filmjében
Képarchívum
Haverok fegyverben

Amerikai akció-vígjáték, 116 perc, 2016. 

Rendező: Todd Phillips

Főszereplők: Jonah Hill, Miles Teller, Ana de Armas

Ez nem azt jelenti, hogy Phillips szolgalelkűen lemásolta Scorsese háromórás művét, csupán azt, hogy a két film között számtalan hasonlóság akad. A Haverok fegyverben csakúgy, mint A Wall Street farkasa, igaz történeten alapszik. A 2000-es évek közepén két fiatal srác – Efraim Diveroli (Jonah Hill) és barátja David Packouz (Miles Teller) – fegyverkereskedőnek állt az Egyesül Államokban, és rövid időn belül jól meg is gazdagodott. Eleinte teljesen legálisan üzleteltek. Az USA-ban ugyanis a hadsereg nyílt közbeszerzési pályázatokat hirdetett meg fegyverek megvételére. A két srác kezdetben csak a „morzsákat” csipegette fel, kisebb tételeket szállított le a hadseregnek, idővel aztán befutott a nagy biznisz. 300 millió dolláros szerződést kötöttek a Pentagonnal, egyebek között 100 millió AK-47-es lőszer leszállítására. Ez a tétel azonban már túl nagy falat volt nekik, és itt kezdett a legális üzlet illegálissá válni. 

Phillips remekül vegyíti a könnyed humort és a szatirikus hangvételt. Főhőseink röhögve húznak hasznot a Közel-Keleten tomboló háborúból. Mutyizva, kiskapukat keresve küzdik keresztül magukat a kormányzati bürokrácián, miközben folyton A sebhelyesarcú című gengszterfilmből idézgetnek. A néző nem tudja eldönteni: szorítson a két fiúnak, vagy felháborodjon a pimaszságukon. 

Todd Phillipsnek védjegyévé vált a férfibarátság központba helyezése; a Másnaposok trilógia is a férfiak barátsága köré épül. A rendező most sem hazudtolja meg magát, Efraim és David kapcsolata remekül felépített. A David és a barátnője, Iz (Ana de Armas) közti kapcsolat viszont elég vérszegényre sikeredett. Veszekedéseiknek nincs tétje, a nézőt egyáltalán nem érdekli, hogy mi lesz kettőjük sorsa. Ez leginkább abból adódik, hogy Iz papírmasé figura, Ana de Armas amolyan biodíszletként funkcionál. A Haverok fegyverben összességben remek szatirikus komédia, drámai elemekkel megtűzdelve, de nincs benne olyan erős társadalomkritika, hogy több legyen tucatfilmnél. 

Ajánló