Tíz magyar dal a több ezerből

A magyar könnyűzenéről elmondhatjuk, hogy szuper évet zár. A tendencia folytatódott, rengeteg jó dal született, magyar és angol nyelvűek egyaránt, közülük több a nemzetközi slágerlistákon is megállná a helyét. Arra most nem térünk ki, hogy ott miért nem szerepelnek, nem leszünk ünneprontók.

Csemer Boglárka
Képarchívum
Egy felvétel, a Parfüm azért bekerült egy-két nemzetközi rangsorba, ötletes videoklipjének köszönhetően. A több ezer dalból tízet emelünk ki, a sikerességet alapul véve.
 
Honeybeast: A legnagyobb hős
A néhány éve már próbálkozó, az énekesi poszton Czutor Anettet Hernádi Judit lányára, Tarján Zsófira váltó Honeybeast idén nagyon befutott. A Dalnak, az Eurovíziós Dalfesztivál magyarországi válogatójának köszönhetően kellő hírnevet szerzett, A legnagyobb hős pedig egyszerűen sikerre volt ítélve. Bencsik-Kovács Zoltán napjaink legszerethetőbb szövegírója, a társadalmi problémákra rámutató szövegeiben önmagunkra ismerhetünk.
 
Csemer Boglárka Boggie: Parfüm
2014 magyar világslágere. Ehhez persze kellett a szellemes képi megjelenítés. Január végén robbant az interneten a szerzeményhez készült videoklip, amelyben azt láthatjuk, hogyan retusálnak bomba nőt egy teljesen hétköznapi lányból. Nézettsége már harmincmillió felett jár. Az addig odahaza is csak szűk körben hódító Boggie pillanatok alatt sztár lett, a világ számos pontjáról keresték, s könnyed dzsesszdalaira is jóval nagyobb figyelem hárult.
 
Bogi: We All
Az sosem derül ki, mi lett volna, ha Bogi képviseli a magyar színeket az idei Eurovíziós Dalfesztiválon a vidám, első hallásra megjegyezhető, mégsem tinglitangli We All című dalocskával. Az utóbbi években megváltozott a helyzet, magyar zenészek már a magyar nyelvterületen is hódítanak angol nyelvű szerzeményekkel, akkora siker azonban, mint amekkorát a győri tinilány ért el a We All-lal, még senkinek sem adatott meg.
 
Kállay-Saunders András: Running
Bogi helyett Kállay-Saunders Andrásra esett a közönség választása, aki az előző két évben is szeretett volna kijutni az Eurovízióra. Idén tehát mehetett végre, és Koppenhágában meg is hálálta a bizalmat, az ötödik helyen végzett az igényes, a családon belüli erőszakra rámutató zeneszámával. A Running a nemzetközi vizeken is sikeres lett, annyira, amennyire egy eurovíziós dal sikeres lehet.
 
Majka és Curtis: Csak te létezel
Majka sikere rámutat a magyar zenei közízlés és a rádióállomások kínálata között tátongó szakadékra. A rádió szinte teljesen ignorálja őt, az eladási listákon viszont nagyon jól teljesít, videoklipjei pedig tarolnak a videomegosztó portálokon. A Curtisszel készített Csak te létezel című felvétel videója hétmilliós nézettségnél tart a YouTube-on. Ez is Majkát igazolja.
 
Csík zenekar, Rúzsa Magdi: Egyszer
Az Egyszer Rúzsa Magdi 2012-es Tizenegy című nagylemezének hatalmas slágere, Presser Gábor szerzeménye. Nem meglepetés, hogy a Csík zenekar lecsapott rá. Az új hangszerelés jobban kiemeli a szöveg üzenetét, Magdi éneke hallatán pedig libabőrösek leszünk. Sajnos az énekesnő idei szólódalát, a Nélküled címűt csak modern hangszereléssel játszotta a rádió, abban elveszik az ének.
 
Budapest Bár: Húszezer éjszakás kaland
A Húszezer éjszakás kaland igazi meglepetés a korábban javarészt a régmúlt és itt-ott a közelmúlt slágereit leporoló, átdolgozó Budapest Bártól, hiszen ez vadonatúj szerzemény. Az előadó Szűcs Krisztián szövegírói zsenialitását mutatja, hogy a dal beolvad a zenekar repertoárjába. 2014 talán legjobb magyar felvétele.
 
Intim Torna Illegál: Örökké
Az egykori Kistehén Tánczenekar négyötöde által alapított együttes szép lassan az élmezőnybe küzdötte fel magát. Ma már a vezető koncertzenekarok közé tartozik, és az évek során vagy egy tucat slágere született. Azon kevesek egyike, amelynek dalai a közszolgálati Petőfi rádió mellett megférnek a kereskedelmi rádiók kínálatában is. Ennek köszönhetően az Örökké az év egyik leggyakrabban sugárzott zeneszáma, mégsem vált unalmassá.
 
Wellhello: Rakpart
Diza és Fluor Tomi, a tinik kedvencei rendkívül termékeny előadók. A már korábban is együtt dolgozó páros idén duót alapított. Még le sem csengett Diaz Menthával készült Nélküled című slágerének sikere, amikor bemutatkozott a Wellhello a nyárutós hangulatú Rakparttal, amely már az első meghallgatás után a fülünkben maradt. Október végén pedig jött az Apuveddmeg, amely legalább akkorát durrant, mint az első dal.
 
Budapest Voices: Autó egy szerpentinen
A Budapest Voices sajátos formáció. Részben azért, mert egy ütőhangszeres is tagja a csapatnak, ezért nem tisztán a cappella, de főleg azért, mert az énekesek hangszerként használják hangszálaikat. Amíg a hasonló kórusok többsége az ének többszólamúvá tételével ad elő dalokat, addig náluk szinte az egész dal vokállá alakul át. A magyar slágereket kórusítva előadó formáció repertoárjának egyik zseniális darabja a Quimby Autó egy szerpentinen című slágerének átirata.

Ajánló