Tűzijátékkal ünnepelték Észak-Koreában a sikeres atomrobbantást

Phenjan |

Észak-Koreában két tűzijátékkal és egy phenjani nagygyűléssel tisztelegtek szerda este a sikeres kísérleti nukleáris robbantást végrehajtó tudósoknak - jelentette a KCNA hivatalos hírügynökség.

 
TASR/AP felvétel

A fővárosban autóbuszokon vitték a központi Kim Ir Szen térre azokat a szakembereket, akik előkészítették a vasárnap reggel végrehajtott, az ország történetében minden eddiginél nagyobb hatóerejű robbantást, amelyről Észak-Korea azt állítja, hogy egy interkontinentális ballisztikus rakétával célba juttatható hidrogénbomba tesztje volt.

A Kim Ir Szen téren több tízezer fős tömeg fogadta a tudósokat, és konfettit szórt rájuk, színes pomponokkal integetett nekik.

"Nagy tisztelettel adózunk Kim Dzsong Un elvtársnak, a legfelsőbb vezetőnek, aki lehetővé tette, hogy a koreai nép véghezvigye története legnagyobb tettét" - volt olvasható az egyik transzparensen. "Senki nem tud megállítani bennünket a jövőbe vezető utunkon" - volt olvasható a másikon.


TASR/AP felvétel

Észak-Korea hatodik kísérleti nukleáris robbantása általános nemzetközi bírálatot váltott ki.

Egyelőre egyetlen külföldi kormány sem erősítette meg, hogy valóban hidrogénbombát robbantott Észak-Korea, de több szakértő is azon a véleményen van, hogy a detonáció minden jellemzője egy kétfokozatú hidrogénbomba robbanásáé volt. A robbanás erejéről nagyon különböző adatokat közöltek a külföldi országok. A dél-koreai védelmi minisztérium szerint 50 kilotonnás volt, egy washingtoni szakértő intézmény szerint 100 kilotonnás, Japán szerint pedig 120 kilotonnás, illetve szerdán beszéltek már Tokióban 160 kilotonnáról is. Ezek a számok tovább változnak az újabb és újabb információk alapján, mígnem a szakértők végül konszenzusra jutnak majd róla - írta az AFP hírügynökség.

Ajánló