Sürgős cselekvésre szólította fel Washingtont az ENSZ antirasszista bizottsága

Genf |

Az ENSZ rasszizmus elleni küzdelemért felelős bizottsága első alkalommal figyelmeztette hivatalosan az Egyesült Államokat a közösségei közötti konfliktus veszélyére szerdán, sürgős cselekvésre szólítva fel Washingtont.

Antirasszista tüntetők Kaliforniában
SITA/AP-felvétel

A faji megkülönböztetés felszámolásáért felelős bizottság a rasszista tüntetések egyre gyakoribbá válása miatt folyamodott a ritkán használt eszközhöz. A testület kiemelte a charlottesville-i összetűzéseket, amelyek során egy nő meghalt, amikor a fehér felsőbbrendűséget hirdető egyik fanatikus autójával belehajtott az antirasszista tiltakozókba.

Az ENSZ Emberi Jogi Főbiztossága alá tartozó bizottság figyelmeztetésének célja az, hogy megakadályozza a fennálló társadalmi problémák konfliktussá fajulását, vagy egy adott konfliktus újbóli felbukkanását.

Donald Trump amerikai elnök bírálatok kereszttüzébe került a charlottesville-i erőszakcselekményeket minősítő szavai miatt, amelyekért szerinte mindkét tábor felelőssé tehető a történtekért.

A bizottság ennek fényében felszólította az amerikai kormányt, illetve "a magas rangú politikusokat és az állami tisztségviselőket, hogy egyértelműen és feltételek nélkül utasítsák és ítéljék el a rasszista gyűlöletkeltést".

"Aggódunk a rasszista tüntetések miatt, amelyeket a fehér nacionalisták, a neonácik és a Ku Klux Klan nevű szervezet nyíltan rasszista szlogenjei, kántálásai és üdvözlési formái kísérnek" - hangsúlyozta közleményében a testületet vezető Anastasia Crickley.

A bizottság hét alkalommal adott ki hasonló figyelmeztetést az elmúlt évtizedben a Burundihoz, Nigériához és Irakhoz hasonló, etnikai és vallási konfliktusok tépázta országokkal szemben.

Címkék 

Ajánló