Trump kihirdette új afganisztáni stratégiáját

Washington |

Donald Trump amerikai elnök úgy döntött, hogy négyezer katonával bővíti az Afganisztánban szolgáló 8400 fős haderejét - jelentette hétfőn a Fox News.

TASR/AP felvétel

Az amerikai hírtelevízió meg nem nevezett amerikai vezető tisztségviselőre hivatkozva tette közzé ezt az információt néhány órával azelőtt, hogy Trump bejelentette kormánya új afganisztáni stratégiáját. Az amerikai elnök azonban nem mondott konkrét számokat az esetleges csapatnövelésről. Mint mondta, ellenzi, hogy más országokban a demokráciát az Egyesült Államok a saját képére alakíttassa, a washingtoni kormányzat a terroristák ellen harcol szövetségeseivel összefogva. Hozzátette, hogy az amerikaiak belefáradtak a győzelem nélküli háborúskodásba, és ő is osztja az emiatti elkeseredettséget. Személy szerint híve lett volna a teljes csapatkivonásnak, de mint elnök, hallgatott tanácsadóira - mondta. 

Trump hangsúlyozta: az új afganisztáni stratégia lényege, hogy nem határidőt tart szem előtt, hanem a feltételek teljesülését, és ezért nem fog az Afganisztánban állomásozó csapatok létszámáról vagy a további konkrét katonai hadműveletekről a nyilvánosság előtt beszélni. Mint mondta, "nem kell, hogy az ellenségeink tudjanak minderről". "Nem áruljuk el, hogy mikor indítunk támadást, de az biztos, hogy támadást indítunk majd" - tette hozzá. 

Kitért arra, hogy óriási biztonsági fenyegetésekkel kell szembenézni nemcsak Afganisztánban, hanem az egész térségben. Beszélt Pakisztán szerepéről és politikájáról, valamint India felelősségvállalásának fontosságáról. Úgy vélte, az Egyesült Államok többé nem hallgathat arról, hogy Pakisztán teret enged és menedéket biztosít a káosz, az erőszak és a terror erői számára. Kifejtette azt is, hogy Pakisztán többet nyerhet, ha az Egyesült Államok partnere, és többet veszíthet, ha "bűnözőknek ad menedéket". 

Trump leszögezte, hogy Washington változatlanul támogatást nyújt az afgán kormánynak, de hozzáfűzte: "Afganisztánnak is osztoznia kell a terrorizmus elleni küzdelem terheiben". Hangsúlyozta, hogy megakadályozza a tálibok hatalomra jutását, de nem zárta ki, hogy egy távoli jövőben akár politikai megállapodás is születhet a tálibok "egyes elemeinek" bevonásával.

Trump beszéde után nem sokkal James Mattis amerikai védelmi miniszter már utasította is Joseph Dunfordot, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnökét az új dél-ázsiai stratégia megvalósításának előkészítésére. Mattis közölte, hogy tanácskozik majd erről a NATO főtitkárával és az Egyesült Államok szövetségeseivel, akik közül - mint fogalmazott -"többen már elkötelezték magukat csapataik bővítése mellett". 

Afganisztán az Egyesült Államok "újabb temetőjévé" válhat, ha nem vonja ki hamarosan katonáit az országból - közölték kedden az afganisztáni tálibok Trump tervére reagálva. Hozzátették, hogy Washingtonnak inkább az afganisztáni kivonulás stratégiáján kellene gondolkoznia, semmint a háború folytatásán. 

A táliboknál természetesen jóval lelkesebben üdvözölte az afgán elnök Trump beszédét. Asraf Gáni kormánycsapatokat meglátogatva hangoztatta: "Történelmi nap ez számunkra, Amerika megmutatta, hogy időbeli korlátok nélkül velünk van."

A brit védelmi miniszter is üdvözölte az Egyesült Államok új stratégiáját, arról azonban ellentmondó információk jelentek meg a szigetország sajtójában, hogy az amerikaiak kérték-e brit partnereiket az Afganisztánban állomásozó csapataik létszámának növelésére. Michael Fallon hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államoknak és szövetségeseinek mindenképp segíteniük kell a törékeny afganisztáni demokrácia építését, és enyhíteniük a Nyugatra leselkedő terrorveszélyt. A The Times szerint Washington nyomást gyakorol Theresa May brit miniszterelnökre, hogy növelje a brit katonák számát Afganisztánban. A brit lap által idézett magas rangú diplomáciai források hozzátették, bár Nagy-Britannia a NATO egyik legjelentősebb tagországa, az Egyesült Államok a katonai szövetség többi tagját is sürgeti, hogy növelje erőfeszítéseit. 

A brit védelmi minisztérium részéről tagadták, hogy az Egyesült Államok nyomást gyakorolna rájuk. 

A német védelmi miniszter szintén üdvözölte Trump új stratégiáját. Ursula von der Leyen szavai szerint értékelendő, hogy az amerikai vezetés az aktuális helyzet függvényében határoz a további lépésekről, nem pedig a "választási naptárhoz" igazítja a döntéseit. Arra a kérdésre, hogy Németország növeli-e a jövőben az Afganisztánban jelen lévő katonáinak számát, von der Leyen azt válaszolta, hogy tavaly 18 százalékkal emelték a bevetésben részt vevők létszámát, mialatt más országok kivonták csapataikat. Jelenleg azonban nem terveznek bővítést - tette hozzá.

Jens Soltenberg NATO-főtitkár ugyancsak üdvözölte az Egyesült Államok Afganisztánt és a dél-ázsiai régiót érintő, feltétekhez kötött stratégiáját. Emlékeztetett arra, hogy az utóbbi hetekben több mint tizenöt ország tett ígéretet további katonai hozzájárulásra, amely az afgán különleges erők és a légierő fejlesztésére, a kiképzésre, valamint katonai irányítás javítására fektet különleges hangsúlyt.

A Trump-beszédben a lázadócsoportok befogadásával megvádolt Pakisztán azzal védekezett, hogy "békét óhajt" Afganisztánban. A pakisztáni külügyminisztérium közleményben hangsúlyozta, hogy "Pakisztán folyamatosan együtt óhajt működni a nemzetközi közösséggel a terrorveszély felszámolása érdekében".

Peking kedden védelmébe vette Pakisztánt. Hua Csun-jing, a külügyminisztérium szóvivője elutasította az amerikai elnök vádjait, hangsúlyozta, hogy "Pakisztán nagy áldozatokat hozott, és nagyban hozzájárult a terrorizmus elleni harchoz".

Ajánló