Afganisztáni tálibok: az amerikai katonák temetőjévé válhat az ország

Kabul |

Afganisztán az Egyesült Államok "újabb temetőjévé" válhat, ha nem vonja ki hamarosan katonáit az országból - közölték kedden az afganisztáni tálibok arra reagálva, hogy Donald Trump amerikai elnök afganisztáni csapaterősítési tervet helyezett kilátásba.

Amerikai katonák Afganisztánban
TASR/AP illusztrációs felvétel

"Ha az Egyesült Államok nem vonja ki csapatait Afganisztánból, akkor az ország hamarosan a 21. század szuperhatalmának újabb temetője lesz. Az amerikai vezetőknek tudniuk kell ezt" - hangoztatták közleményükben a kabuli kormány ellen fellázadt, radikális muzulmán tálibok.

Hozzátették, hogy Washingtonnak inkább az afganisztáni kivonulás stratégiáján kellene gondolkoznia, semmint a háború folytatásán. A tálibok szóvivője, Zabihullah Mudzsahid által aláírt dokumentum szerint amíg akár egy amerikai katona is tartózkodik Afganisztánban, a tálibok folytatják "szent" háborújukat.

Donald Trump hétfő este az arlingtoni Fort Myer katonai támaszponton mondott beszédében felvázolta kormánya új afganisztáni stratégiáját. Washingtonnak jelenleg 8400 katonája van Afganisztánban, de a hadsereg vezetése szerint néhány ezerrel növelni kellene számukat. Trump tudatosan nem említette a tervezett csapaterősítés pontos számait, de azt hangoztatta, hogy nagyobb önállóságot kapnak az amerikai erők a tálibok és más afganisztáni terrorcsoportok megtámadásához. A terv az, hogy a háború politikai megoldásaként tárgyalóasztalhoz ültessék a tálibokat. Ehhez azonban szükséges, hogy a folyamatba bevonják a szomszédos országokat, Pakisztánt és Indiát is. Az elnök kiemelte, célja nem a nemzetépítés, hanem a győzelem kivívása Afganisztánban. Megtámadni az ellenséget, eltörölni az Iszlám Állam dzsihadista szervezetet, megakadályozni a tálibokat a hatalom megszerzésében, továbbá elejét venni az Egyesült Államok elleni tömeges terrortámadásoknak - mondta.

Ajánló