Erdogan figyelmeztette a német külügyminisztert

Ankara |

Recep Tayyip Erdogan török elnök éles személyes támadást intézett Sigmar Gabriel ellen szombaton, arra szólítva fel a német külügyminisztert, hogy hagyjon fel Törökország bírálatával.

SITA/AP-felvétel

"Ön nem ismer határokat" - fogalmazott a török elnök Gabrielhez fordulva az állami televízióban közvetített beszédében. Így folytatta: "Kicsoda ön, hogy Törökország államfőjét megszólítja? Ismerje a helyét!" - tette hozzá.

Erdogan élesen bírálta a német külügyminisztert, amiért úgymond "leckéztetni próbálja Törökországot". "Mióta is van ön a politikában? Mennyi idős ön?" - tette fel a szónoki kérdést Gabrielnek címezve

A dpa szerint Erdogan egyértelműen arra reagált, hogy Sigmar Gabriel, továbbá Angela Merkel kancellár és más vezető német politikusok is visszautasították a török elnök bármiféle beavatkozását a német választási folyamatba.

Erdogan a péntek déli muzulmán ima után Isztambulban újságíróknak nyilatkozva ugyanis arra szólította a Németországban élő törököket, hogy a szeptember 24-i német parlamenti választáson ne szavazzanak olyan pártra, amely "Törökország ellensége". A török elnök név szerint említette a Kereszténydemokrata Uniót (CDU), amelynek Angela Merkel német kancellár az elnöke, továbbá a Német Szociáldemokrata Pártot (SPD), Sigmar Gabriel pártját és a Zöldeket.

Ajánló