Trump elítélte a konföderációs szobrok eltávolítását

Washington |

Donald Trump amerikai elnök elítélte a konföderációs emlékművek és  szobrok eltávolítását az Egyesült Államok különböző városaiban. 

TASR/AP felvétel

Az elnök csütörtöki Twitter-üzenetében  azt hangoztatta, hogy "elszomorítja" a konföderációs szobrok eltávolítása, mert ez - mint fogalmazott - "szétszakítja" az amerikai kultúrát. 

"Szomorú látni, hogy nagyszerű országunk történelmét és kultúráját szétszakítják gyönyörű szobraink és emlékműveink elmozdításával. "Meg lehet változtatni a történelmet, de lehet tanulni is belőle" - írta mikroblog-bejegyzésében Donald Trump. A polgárháború déli, konföderációs  csapatainak katonai vezetőire utalva hozzátette: "Robert E. Lee, Stonevall Jackson - ki lesz a következő, Washington, Jefferson? Őrület!".     

Az elmúlt napokban - a Charlottesville-ben történtek után - egyre több amerikai városban már vagy elbontották, vagy lebontani tervezik a konföderációs emlékműveket és szobrokat. Az Egyesült Államokban több mint 1500 ilyen emlékmű áll, köztereken, parkokban, bíróságok, vagy helyi törvényhozási épületek előtt, s nemcsak a déli szövetségi államokban, hanem a középnyugaton, vagy például Pennsylvaniában, az északkeleti Massachusettsben, sőt, azokban az államokban - Montanában, Arizonában, Oklahomában - is, amelyek az 1861 és 1865 között dúló polgárháború idején még nem is voltak az Egyesült Államok részei.         

A héten először a dél-karolinai Durhamben, majd keddről szerdára virradóra, egyetlen éjszaka alatt a marylandi Baltimore városában is eltávolították a konföderációs emlékműveket. Durhamben a szobordöntés másnapján letartóztatták az elkövetőket. Maryland kormányzója, Larry Hogan szerdán bejelentette, hogy a fővárosban, Annapolisban annak a főbírónak a szobrát kell majd elbontani, aki 1857-ben határozatot írt a rabszolgaság fenntartásáról és a fekete amerikaiaknak járó amerikai állampolgárság megtagadásáról.       

Szerdán este - a CNN hírtelevízió információi szerint - Lee tábornok ükunokája helyeselte a szobrok eltávolítását. 

Ajánló