Terrortámadás Barcelonában

Barcelona |

Kisteherautó hajtott gyalogosok közé Barcelona központjában csütörtök délután. Késő délutáni hírek szerint legkevesebb 13 ember meghalt, a sérültek száma sajtójelentések szerint  hatvan körüli, többen válságos állapotban vannak. 

SITA/AP-felvétel

Ellentmondó hivatalos információk az áldozatok számáról

Hivatalos források ellentmondó adatokat közöltek a barcelonai gázolás áldozatainak számáról csütörtök estig. 

TÖBB MINT HÚSZ ORSZÁGBÓL VANNAK ÁLDOZATOK

A katalán kormány belügyi tanácsosa előbb egyetlen halottról és 32 sérültről beszélt: Joaquim Forn újságírók kérdéseire válaszolva az áldozatok számára vonatkozó sajtójelentéseket "túlzónak" nevezte. Nem sokkal később azonban már ő maga is Twitter-üzenetben 13 halottat és több mint 50 sebesültet említett.

AZONOSÍTOTTÁK A MERÉNYLET GYANÚSÍTOTTJÁT

Több spanyol újság és a hírügynökségek korábban egybehangzóan legkevesebb 13 halottról, illetve mintegy 60 sérültről számoltak be.

A legfrissebb hivatalos tájékoztatás szerint 13-an haltak meg, és 88-an sebesültek meg.

A rendőrség őrizetbe vett egy férfit a Barcelonában csütörtök délután elkövetett gázolásos merénylettel kapcsolatban - közölték rendőrségi források a TVE spanyol közszolgálati televízióval. Később ezt a hatóságok hivatalosan is megerősítették.

AZ ISZLÁM ÁLLAM JELENTKEZETT ELKÖVETŐKÉNT

A rendőrség cáfolta ugyanakkor azokat a korábbi sajtóértesüléseket, amelyek szerint a feltételezett merénylő egy bárban túszokat ejtett volna.


TASR/AP felvétel

A rendőrség agyonlőtte az egyik barcelonai merénylőt

A rendőrség agyonlőtte csütörtök este Barcelonában a délutáni tömeges gázolásban részt vevő terroristák egyikét - adta hírül a Reuters brit hírügynökség a La Vanguardia című spanyol lap értesülésére hivatkozva.

MERÉNYLETET KÖVETTEK EL EGY TENGERPARTI ÜDÜLŐHELYEN IS

A katalán rendőrség közölte, hogy kiüríti a merénylet környékét, a Las Ramblas sugárút érintett részén, mert keresi a merénylő további cinkosát vagy cinkosait. Egyes hírek szerint hárman is részt vehettek a terrorcselekményben.

A rendőrség őrizetbe vett egy férfit a gázolással kapcsolatban

A rendőrség őrizetbe vett egy férfit a Barcelonában csütörtök délután elkövetett gázolásos merénylettel kapcsolatban - közölték  meg rendőrségi források a TVE spanyol közszolgálati televíziónak.
 

A katalán belügyi tanácsos szerint egy halottja és 32 sérültje van a támadásnak

A katalán kormány belügyi  tanácsosa  szerint egy halottja és 32 sebesültje van a Barcelonában csütörtök délután elkövetett gázolásos merényletnek, a sebesültek közül tíz állapota súlyos. 

 Joaquim Forn a tragédia helyszínének közelében az újságírók kérdéseire válaszolva az áldozatok számára vonatkozó sajtójelentéseket "túlzónak" nevezte.


TASR/AP felvétel

Több spanyol újság egybehangzóan legkevesebb 13 halottról, illetve mintegy 60 sérültről tett említést.

Forn ugyanakkor maga is hozzátette, hogy a halálos áldozatok száma növekedhet.

ESTI ÖSSZEFOGLALÓ:

Kisteherautó hajtott gyalogosok közé Barcelona központjában csütörtök délután. Késő délutáni hírek szerint legkevesebb 13 ember meghalt, a sérültek száma sajtójelentések szerint  hatvan körüli, többen válságos állapotban vannak. 

A rendőrség terrorista támadásnak minősítette az esetet.  Az áldozatok állampolgárságáról egyelőre nem érkezett hír. 

A kisteherautó vezetője elmenekült. Névtelenségbe burkolódzó rendőrségi forrásokra hivatkozva az El País című spanyol lap arról adott hírt, hogy ketten követték el a támadást, amely után bevették magukat egy közeli étterembe és túszokat ejtettek. A helyi sajtó jelentése szerint a rendőrség tárgyalásba kezdett a túszejtőkkel.


TASR/AP felvétel

A rendőrség lezárta a környéket, akárcsak a közeli metró- és vasútállomásokat, a lakosságot pedig arra kérte, maradjon távol, hogy ne akadályozza a mentők munkáját. 

A helyszín felett helikopter köröz.

A furgon a Las Ramblas sugárúton hajtott a járdára, mintegy 600 méteren keresztül gázolt, míg végül egy kioszknak ütközött a La Boquería piachoz közel. 

Egyes helyi források lövöldözésről adtak hírt. A rendőrség cáfolta, hogy tűzpárbaj történt volna, ugyanakkor talált egy másik furgont, amelyet állítólag a támadás elkövetői béreltek, feltehetően azzal akartak elmenekülni. A rendőrség az esettel összefüggésben annyit közölt, hogy egy muzulmán férfi furgont bérelt,  azt azonban nem erősítették  meg, hogy a merénylethez használt furgonról van szó.  

Egyelőre nem jelentkezett semmilyen szervezet a merénylet elkövetőjekén. 


TASR/AP felvétel

Mariano Rajoy spanyol kormányfő Twitter-üzenetében együttérzéséről biztosította a halálos áldozatok hozzátartozóit és a sérülteket, valamint hozzátette, hogy folyamatos kapcsolatban van az illetékes hatóságokkal. "A legfontosabb: a sebesültek ellátása a Las Ramblas-on és a biztonsági erők munkájának megkönnyítése" - fogalmazott bejegyzése végén a spanyol miniszterelnök.


TASR/AP felvétel


Kép: Twitter

(MTI, hvg.hu)

Ajánló