Törökországban terrorizmusért börtönre ítéltek két cseh állampolgárt

Prága |
Hat év három hónapos börtönbüntetést kapott Törökországban két cseh állampolgár, akik a hatóságok szerint szíriai kurd harcosokkal működtek együtt.
Markéta Všelichová és Miroslav Farkas
A török rendőrség felvétele
A hírt  cseh külügyminisztériumi közölte. A török ügyészség azzal vádolta a két cseh állampolgárt, hogy segítették a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milíciát. Ankara terrorszervezetként tekint az YPG-re. A cseheket a kelet-anatóliai Van város börtönében őrzik. A bírósági ítélet nem jogerős, a két cseh védője fellebbez – jelentette a cseh közszolgálati hírtelevízió (CT24).
 
Ľubomír Zaorálek cseh külügyminiszter közölte, találkozót kezdeményez török kollégájával, hogy megvitathassák az esetet. „A mai bírósági ítélet számomra nagy csalódás. Most mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy a fellebbviteli bíróság a döntést részletesen megvizsgálja. Bízom abban, hogy a magasabb rendű bíróság más döntést hoz” – mondta Zaorálek.
 
A cseh diplomácia továbbra is megadja mindkét állampolgárának a szükséges konzuli segítséget – szögezte le a külügyminisztérium közleményében.
 
A fiatal férfit és nőt, akik ismertek a helyi hatóságok előtt, november 13-án vették őrizetbe, amikor állítólag Törökországból Irakba próbáltak jutni. A török rendőrség egy határellenőrzés során olyan dokumentumokat talált náluk, amelyekben az YPG is meg volt említve. Markéta Všelichová és Miroslav Farkas azt állítja, humanitárius célból érkeztek a régióba, egy mobil kórházat akartak nyitni Szíriában.     A prágai vezetés leszögezte: a hatályos cseh törvények szerint a két fiatal semmiféle törvénysértést nem követett el.

Ajánló