Az emirátus állhat a nemzetközi válság mögött

Washington |
Az Egyesült Arab Emírségek kormánya szervezte meg azt a hackertámadást, amelynek döntő szerepe volt abban, hogy Szaúd-Arábia és szövetségesei ultimátumot adtak Katarnak.
TASR/AP-felvétel
A The Washington Post arról ír, hogy amerikai hírszerzési források úgy tudják, az abu-dzabi kormány tagjai május 23-án vitatták meg a tervet. Másnap a katari állami hírügynökség honlapján megjelent egy cikk, amely arról szólt, hogy a katari emír, Tamím bin Hamad asz-Száni egy beszédében Iránt méltatta, és arról beszélt, hogy Katar remek kapcsolatokat ápol Izraellel. Hasonló, az arab világban vörös posztónak számító jelentések jelentek meg a hírügynökség Twitter-fiókján is. Az ügynökség rögtön közölte, hogy hackertámadás érte, és el is távolították a cikket.
 
A The Washington Post jelentését az emírségek washingtoni nagykövetsége hamisnak nevezte, és közölte, hogy az országnak „az égvilágon semmi köze nem volt az állítólagos hackertámadáshoz”.
Szaúd-Arábia, az emírségek, Egyiptom és Bahrein a múlt hónapban szakították meg diplomáciai kapcsolataikat Dohával. Gyakorlatilag blokád alá vették a szárazföldön csak Szaúd-Arábia felől megközelíthető félszigeten fekvő Katart, mert szerintük szélsőségeseket támogat, beleavatkozik szomszédai belügyeibe, aláássa a térség biztonságát és stabilitását.

Ajánló