Ostromállapot volt az éjszaka Hamburgban

Hamburg |
Barikádokat gyújtottak fel és fosztogattak a G20 csoport csúcstalálkozója ellen tüntetők.
TASR/AP-felvétel
A hatóságok páncélozott járművekkel tolták félre a szélsőbaloldali aktivisták által emelt, égő barikádokat, a város felett két, fényszórókkal felszerelt helikopter körözött, vízágyúkat és könnygázt is bevetettek. Több randalírozó aktivista a mellékutcákban tűnt el a helyszínről, később pedig ismét több százan gyülekeztek a városi gyorsvasút egyik megállójában.
 
A rendőrség a Facebookon felszólította a békés demonstrálókat, hogy láthatóan határolódjanak el az erőszakos tüntetőktől és hagyják el a környéket. Timo Zill rendőrségi szóvivő szerint az aktivisták utcakövekkel és Molotov-koktélokkal voltak felfegyverkezve a házak tetején. „Még soha nem tapasztaltunk ilyen mértékű gyűlöletet és erőszakot” – fogalmazott Zill a Bild című lap online kiadásában. Mintegy 100 embert őrizetbe vettek, ők most vizsgálati fogságban vannak. A rendőrség a Twitteren a hajnali órákban azt közölte, hogy kezd megnyugodni a helyzet, bár Schanzenviertel negyedből még mindig érkeznek jelentések kisebb csoportok randalírozásáról.
 
 
Péntek esti helyszíni beszámolók szerint a tanácskozás helyszíne körüli városrészekben a békés demonstrálók és nézelődők között elvegyülő szélsőbaloldali aktivisták kövekkel, palackokkal dobálták és tűzijáték-rakétákkal támadták a rendőröket, épületek felújításához használt állványokból és hulladékból barikádokat emeltek és gyújtogattak. A rendőrség összesítése szerint a két napja tartó zavargásokban 197 rendőr sebesült meg, egyelőre nem tudni, hány aktivista. A tűzoltóság szóvivője elmondta: a tüntetők saját mentőorvosokkal rendelkeznek, így sok esetben nem kérik a hatóságok segítségét.
 
A csúcstalálkozó biztosítására mintegy 20 ezer rendőrt vontak össze Hamburgban más német tartományokból és külföldről. A német egységek munkáját osztrák rendőrök mellett hollandok is támogatják, de a súlyos zavargások miatt pénteken további erősítést kértek.

Ajánló